Gevolgen werken in beschimmelde ruimte flink onderschat
Werknemers in de bouw, sloopwerken, timmer- en meubelindustrie die zich ziek melden met klachten zoals verkoudheid, spierpijn of griep. Het lijkt onschuldig, maar kan ook een voorbode kunnen zijn van een ernstiger gevaar, mycotoxinen.
Schimmels produceren giftige stoffen
In een vochtige omgeving zijn bouwmaterialen zoals hout, gipsplaten en isolatie een bron van schimmels. Maar ook op nieuwe materialen die vochtig opgeslagen zijn geweest, blijven schimmels actief. Deze schimmels produceren giftige stoffen, mycotoxinen. Deze worden continu uitgestoten, maar komen bij het bewerken, verwijderen of slopen van bouwmaterialen in gevaarlijke concentraties vrij.
Arbeidsongeschiktheid tot gevolg
Bij inademing kunnen ogenschijnlijk onschuldige gezondheidsklachten ontstaan. Maar bij langdurigere blootstelling zijn de gevolgen ernstiger en soms ook blijvend. Er moet nog meer onderzoek gedaan worden, maar allergie, astma, verminderde long-, nier-, en leverfunctie tot zelfs hersenaandoeningen en psychische problemen worden met inademen van mycotxinen in verband gebracht. Aandoeningen die weer langdurig verzuim en in sommige gevallen zelfs arbeidsongeschiktheid tot gevolg hebben.
Gebruik altijd adembescherming
Bij het verwerken van door vocht aangetaste bouwmaterialen kun je beter altijd adembescherming in de vorm van een een eenvoudig te reinigen siliconen halfmasker. Nog beter is een volgelaatmasker. Bij intensieve sloopwerkzaamheden kun je het beste een verselucht aanblaasunit met vervangbaar Tyvek® verseluchtkap gebruiken. Voor filterpatronen kun je het beste ABE1 gas-/dampfilters in combinatie met een P3 filterpatroon gebruiken. Een FFP3 wegwerpmasker biedt onvoldoende bescherming.
Meer weten of advies nodig?
Wil je meer weten over werken in beschimmelde ruimtes of op zoek naar advies? Bel onze specialisten op 088 – 130 6030, of maak gebruik van onderstaand contactformulier.