SIREX® PE schuim beschermt ‘Search and Rescue’ helikopters tegen corrosie

De Belgische en Nederlandse Koninklijke Luchtmacht zijn o.a. belast met Search and Rescue (SAR) op de Noordzee. Belgische en Nederlandse NH90 helikopters voeren reddingsoperaties uit voor de Belgische en Nederlandse kust. Om te zorgen dat drenkelingen goed vervoerd kunnen worden en zeewater niet de heli instroomt, ontwikkelde Imbema SMT een lekbak van PE schuimstof.

Corrosieve zeewater

Wanneer een drenkeling door een duiker uit zee wordt gehaald, komt er veel zeewater aan boord van de helikopter. Wanneer dit zeewater vrij zou wegstromen leidt dit tot corrosie van metalen en composiet delen. Tevens kan het vitale besturingselektronica (avionics) aantasten. Daarom worden de drenkeling en de duiker in een zeilmakerij lekbak geplaatst zodat het corrosieve zeewater wordt ingedamd.

Schuimstof rand

Belangrijk was dat de randen rondom de lekbak hun vorm moesten behouden, ook wanneer deze bijvoorbeeld ingedrukt zouden worden. Een rand van hard onvervormbaar materiaal was dus geen optie. Er werd een beroep gedaan op de experts van Imbema SMT. Zij ontwikkelden een zachte maar vormvaste rand van SIREX® PE schuimstof.

Voldoen aan strenge eisen luchtvaart

Naast vormvastheid moest deze oplossing ook voldoen aan strenge eisen die in de militaire luchtvaart gelden, zoals brandeisen. De PE schuimstofrand van SIREX® voldeed aan alle eisen en ontving hiervoor de juiste certificering. Inmiddels zijn de schuimstofranden in de SAR helikopters toegepast.

Video NH90 helikopter

In deze YouTube video meer informatie over de NH90 helikopter en haar reddingsmissies vanaf de Belgische basis Koksijde.

UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier