Waterleidingnet Vitens krijgt creatieve oplossing

Ruimtegebrek vraagt om creatieve oplossingen en ruimtelijk inzicht. Bert van der Giessen, senior sales engineer bij Imbema, legt uit hoe een te gering gronddek een knelpunt was voor de installatie van afsluiters in een nieuw stuk waterleiding van Vitens. En welke oplossing hij bedacht!

Bij de aanleg van een nieuw stuk waterleiding in Utrecht, wilde Vitens een Hawle DN400 en twee Hawle DN600 E2-schuifafsluiters plaatsen. Vitens had deze afsluiters gekozen vanwege de lichte bedienbaarheid en de sterke kwaliteit van de materialen.

Helaas bleek de beschikbare oppervlakte te ondiep voor de normaal gesproken verticale plaatsing van de DN600 afsluiters. Bij normale plaatsing zouden de afsluiters boven het oppervlak uitsteken. Soms zijn de afsluiters namelijk te hoog voor de beschikbare ruimte omdat de waterleiding niet diep genoeg ligt.

Zien is weten

De oplossing voor deze probleemsituatie werd een paar jaar geleden bedacht door Bert. Een simpele doch revolutionaire oplossing: kantel de afsluiter en bouw hem horizontaal in. Samen met Hawle werd de oplossing toentertijd uitgewerkt en technisch gerealiseerd.

De bediening van de afsluiter moest op een andere manier gemonteerd worden. De afsluiter werd voorzien van een Auma haakse wormkast waarop het inbouwgarnituur werd geplaatst.

Theo van Vliet, projectleider Vitens: “Tijdens de uitvoering van boring PE 355 op aansluiten Hawle DN400 afsluiter, kwam het aansluiten te ondiep uit onder het straatwerk door de aanwezigheid van andere kabels en leidingen. Hierdoor kwamen de aanwezige DN600 afsluiters boven het straatwerk uit.

Ik heb toen contact opgenomen met Imbema over wat de mogelijkheden waren. Zij gaven de optie om de afsluiter horizontaal te plaatsen, met wormkast. Dit is in zeer korte termijn geleverd door Imbema waardoor er geen stagnatie in werk is ontstaan.”

horizontale afsluiter Vitens

Realisatie horizontale inbouw Hawle E2-schuifafsluiters

Bij dit project van Vitens kon de DN400 schuifafsluiter verticaal worden ingebouwd terwijl de twee stuks DN600 horizontaal ingebouwd werden. Dankzij een Auma haakse wormkast, waarop het inbouwgarnituur werd geplaatst, creëerden we een passend geheel. Deze oplossing – Imbema denkt mee – wordt vaker toegepast!

Meer informatie over Hawle systemen? Neem contact op met Bert van der Giessen, senior sales engineer Imbema. Lees hier meer over onze innovatieve oplossingen voor waterinfra.

Bekijk de website van Vitens

Bert van der Giessen

Bert van der Giessen

Senior Sales Engineer

Op de hoogte blijven?

  Ja, ik wil 4-6x per jaar op de hoogte gehouden worden van nieuws, cases, innovaties op gebied van (meerdere keuzes mogelijk):

  UP
  Heb je een vraag?
  Bel 023 – 554 67 66
  App +31 (0) 6 135 582 70
  of ga naar contactformulier