Waterleidinglekkage repareren zonder onderbreking watertoevoer

Drinkwaterbedrijf PWN kampte met een lek in een hele belangrijke watertransportleiding. Welke oplossing hebben zij gekozen en wat zijn de voordelen daarvan?

De waterleiding ligt er al ruim veertig jaar en transporteert water van Andijk naar Heemskerk. Daarnaast levert de leiding productiewater aan TATA Steel. De eigenaar van de grond trok bij PWN aan de bel: er komt water boven de grond!

Welke reparatie opties zijn er bij waterlekkage?

De makkelijkste optie voor reparatie van een lekkage is door onderbreking van de watertoevoer. Het vervangen van een kapotte leiding is dan relatief eenvoudig. Groot nadeel is dat de waterafnemers een periode zonder water zitten.

PWN koos ervoor om haar klanten niet te belasten met gebrek aan water. De technische oplossing die Imbema adviseerde, is de DuoFit-koppeling. Dit is een unieke koppeling die ervoor zorgt dat PWN haar waterlevering in bedrijf kan houden. De levering van in dit geval 4.200 kuub water kon gewoon doorgaan!

Bekijk de video van de montage:

Wegen de kosten van een DuoFit-koppeling op tegen de baten?

Het stilleggen en vervangen van een leiding kost minder in aanschaf dan een DuoFit-koppeling. Daar staan meerdere nadelen tegenover.

Nadelen van een traditionele reparatie zijn de indirecte kosten die veel hoger liggen:

  • Onderbreking watertoevoer waar consumenten en bedrijven de dupe van zijn
  • Groter werkterrein nodig voor de put voor het herstelwerk, inclusief de aannemer die alles open moet leggen
  • Langere periode van het werk nodig voor de reparatie

In het geval van PWN was de case duidelijk. Doorslaggevend was het feit dat klanten niets zouden merken van de herstelwerkzaamheden.

Bijzonderheden DuoFit-koppeling

De DuoFit-koppeling is al twee keer eerder door PWN toegepast. In die gevallen ging het om lekkages in leidingen met kleinere diameters (500 mm).

“Kritische leidingen moeten het blijven doen. Dit project was echt bijzonder, omdat het om grote watertransportleiding ging met een inwendige diameter van 1.400 mm (uitwendig 1.800 mm) heeft. De DuoFit-koppeling heeft maar liefst een gewicht van 4.400 kilo. Dat vergt heel wat van alle partijen om de reparatie tot een goed eind te brengen.”

Piet Blok Senior Montageleider PWN

“De DuoFit-koppeling bestaat uit 2 schalen die je om een leiding monteert.
Extra bijzonder in dit project is dat leidingen die de koppeling verbindt verschillende buitendiameters hebben. Er zit dus een verloop in de koppeling.”

Bert van der Giessen Senior productspecialist bij Imbema

Meer weten?

Er zijn meerdere waterleidingbedrijven die gekozen hebben voor deze DuoFit-oplossing. Advies nodig over de beste oplossing in jullie situatie? Neem contact op met Bert van der Giessen.

De DuoFit-koppeling is verkrijgbaar in hoge druk of lage druk uitvoering, in elke diameter als rechte koppeling, met geprofileerde mof, met geflenste aftakking of met afzonderlijke flenzen.

Bekijk deze video met algemene uitleg over de werking van de Duofit-koppeling

Bekijk de website van de PWN.

Bert van der Giessen

Bert van der Giessen

Senior Sales Engineer
UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier