Afvalwaterinstallatie schakelt om van tandwielkastolie en bespaart 56.000 dollar per jaar

De Hopewell Water Renewal Plant staat in de Amerikaanse staat Virginia. De in 1975 in gebruik genomen afvalwaterinstallatie behandelt per dag 200.000 m3 afvalwater, afkomstig van meerdere woonkernen, een militaire basis en industrie. De installatie is 24 uur per dag in bedrijf. Door mechanische problemen met de oppervlaktemixers, moesten deze regelmatig uit bedrijf worden gehaald. De continuïteit van de installatie kwam daarmee in het geding. Deskundigen werden ingeroepen om het probleem op te lossen.

Oververhitting van de tandwielkasten

De oppervlaktemixers voor het afvalwater worden aangedreven door grote elektromotoren met een opgenomen vermogen van 92 kW. Via een reductiekast zijn de elektromotoren verbonden met de drijfstellen van de mixers, welke 24 uur per dag in bedrijf zijn. Door oververhitting van de tandwielkasten moesten de mixers regelmatig uit bedrijf worden genomen. Daarnaast werd een substantiële toename van het stroomverbruik door deze mixers geconstateerd. Vervolgens moest ieder halfjaar de tandwielkastolie vernieuwd worden omdat de olie sterk gedegradeerd was.

Toegepaste olie bleek onvoldoende te presteren

Uit onderzoek bleek dat schuimvorming en degradatie van de additieven de oorzaak van de mechanische problemen te zijn. De toegepaste olie bleek onvoldoende te presteren in de zware omstandigheden waarin de mixers opereerden. Om de problemen zoals oververhitting en standtijd te tackelen werd een test gestart met Vari-Purpose tandwielkastolie van Lubrication Engineers. Deze synthetische olie is verrijkt met DUOLEC, een uniek additief. Dat geeft deze olie zeer goede eigenschappen met betrekking tot stabiliteit, standtijd, weerstand tegen extreme druk en wrijvingsweerstand.

Oliewissels verlengd van zes maanden naar drie jaar

In de proefperiode van zes maanden met de Vari-Purpose olie, werd er geen oververhitting meer geconstateerd. De mixers draaiden zonder mechanische problemen. Daarnaast daalde, door de sterk verminderde wrijvingsweerstand, het stroomverbruik met ruim 11%. Door de langere standtijd werd de termijn voor oliewissels verlengd van zes maanden naar maar liefst drie jaar. Zodoende werd ook zes keer minder smeerolie dan voorheen gebruikt.

Jaarlijks 56.000 Amerikaanse dollar bespaart

Door de overstap van een commerciële olie naar LE Vari-Purpose 1605 tandwielkastolie wordt nu jaarlijks 56.000 Amerikaanse dollar bespaard op onderhoud, verbruik van elektriciteit en smeermiddel. Een flink bedrag voor de kleine gemeenschap van de stad Hopewell.

Meer weten?

Wil je meer weten over extreme standtijden met tandwielkastolie? Bel gerust met onze specialisten op 088 – 130 6030 of stel een vraag via onderstaand contactformulier. Meer over DUOLEC 1605 Vari-Purpose olie lees je op de productpagina in onze catalogus.


  1
  UP
  Heb je een vraag?
  Bel 023 – 554 67 66
  App +31 (0) 6 135 582 70
  of ga naar contactformulier