Beperk wateroverlast: bestuur waterstromen op afstand!

Vorst, storm, schades: er zijn allerlei redenen waardoor leidingbreuken kunnen ontstaan. Zijn er hulpmiddelen en mogelijkheden voor waterbedrijven om hier nog effectiever op te reageren?

Het waterleidingnet in Nederland ligt er uiteraard al vele jaren, het grootste deel ligt er al sinds ver voor de oorlog. De huidige 10 waterleidingbedrijven hebben daar de laatste jaren sterk in geïnvesteerd en ons leidingnet is inmiddels in een veel betere staat dan in vele andere Europese landen. Leidingbreuken komen helaas altijd voor; door vorst, de staat van het net of bijvoorbeeld een boom die tijdens een storm omwaait en de leiding meetrekt.

Help, waar zit die afsluiter?

Een veel voorkomend issue bij huidige crisissituaties is de vraag: waar zit die afsluiter? In de wirwar van leidingen is dit niet altijd bekend. De zoektocht naar de juiste afsluiter kost veel tijd en de juiste afsluiter die het dichtste bij de waterbreuk zit wordt niet altijd snel gedetecteerd.

gesprongen waterleiding

De tweede vraag die al snel opkomt bij wateroverlast: hoe sluiten we die afsluiter zo snel mogelijk af, zodat we de wateroverlast kunnen beperken? Nu moet er meestal iemand naar toe die hem ter plekke gaat afsluiten.

Nieuwe technologie beheert waterstromen op afstand

Met nieuwe technologieën en datacommunicatie is een grote innovatieslag mogelijk. Door afsluiters op afstand te sluiten en waterstromen op afstand te sturen, kan er heel veel tijd en ellende bespaard worden. En uiteraard daarmee ook heel veel kosten!

Dit is mogelijk met ‘slimme’ techniek die Imbema met partners ontwikkelt. Waterleidingbedrijven worden volledig begeleid in de implementatie hiervan, inclusief aanleg, training en integratie met (beveiligde) systemen. Bekijk dit filmpje over het op afstand besturen van afsluiters:

Met deze ‘smart technology’ oplossingen:

 • Detecteer je direct drukverlies en daarmee mogelijke lekkages
 • Sluit je afsluiters bij leidingbreuk op cruciale locaties op afstand af
 • Inventariseer je eenvoudig de conditie van afsluiters
 • Bewaar je de metingen in GIS-systeem via de cloud
 • Sit back en relax.

Samen innoveren wij de ondergrondse infrastructuur in Nederland. Meer weten? Neem contact op of lees verder.

Jeroen Verweij

Jeroen Verweij

Sales Support Engineer

Op de hoogte blijven?

  Ja, ik wil 4-6x per jaar op de hoogte gehouden worden van nieuws, cases, innovaties op gebied van (meerdere keuzes mogelijk):

  UP
  Heb je een vraag?
  Bel 023 – 554 67 66
  App +31 (0) 6 135 582 70
  of ga naar contactformulier