''Bijna 40 miljard dollar waterverspilling. Dat is toch bespottelijk!''

01-05-2023
''Bijna 40 miljard dollar waterverspilling. Dat is toch bespottelijk!''

Producenten als Hawle en Nova Siria hebben de naam vrij duur te zijn. Een probleem waar uiteraard ook producenten buiten de GWE-sector tegenaan lopen. Om potentiële klanten ‘om’ te krijgen, zet Hawle onder het motto ‘Zien is geloven’ een calculatietool in. Hierin staan de daadwerkelijke waarde van water en de (onnodige) verspilling per land op jaarbasis centraal. Reacties variëren van verbazing tot ongeloof.

Non-Revenue Water (NRW)

EWaterverspilling is gelukkig steeds meer mensen over de hele wereld een doorn in het oog. Manfred Gebhart, Group Product Manager bij Hawle, is daar één van. Hij kent de meest recente wereldwijde waterstatistieken van de International Water Association (IWA) zo’n beetje uit zijn hoofd en deelt deze gevraagd en ongevraagd in de strijd tegen Non-Revenue Water (NRW). Een man met een missie dus. “Wereldwijd gaat elk jaar gemiddeld 25% van het bruikbare water verloren. Dat is naar schatting 126 miljard kubieke meter water. In geld uitgedrukt is dat een kostenpost van maar liefst 39 miljard dollar. Dat is toch ronduit bespottelijk!“

Schrikeffect

“Daar zit weliswaar ook onbetaald water bij dat voor bijvoorbeeld de brandweer en openbare fonteinen wordt gebruikt, maar dat is maar een fractie van het totaal. In een land als Nigeria ligt het NRW-aandeel zelfs boven 90%. Maar ook dichter bij huis, in Bulgarije, is dat meer dan 60%. Daar is men dan ook direct aan de slag gegaan met het vernieuwen van het waternetwerk. Hetzelfde schrikeffect zagen we in Egypte, waar verantwoordelijke functionarissen van hun stoel vielen toen ze hoorden dat in dat land jaarlijks voor 1,8 miljard dollar aan water in de grond verdwijnt.”

Verouderde infrastructuur

In Nederland en Duitsland bedraagt NRW volgens Manfred slechts 5 a 6%, maar omdat water hier relatief duur is, kunnen ook die percentages wat hem betreft nog wel omlaag. Manfred: “De belangrijkste oorzaken van NRW zijn slecht waterbeheer en een verouderde infrastructuur. Netwerken zijn in veel gevallen opgebouwd uit goedkope componenten en leidingen uit landen als China en Turkije. Het gebruik van hoogwaardige, duurzame materialen en componenten verlengt daarentegen niet alleen de levensduur van het waterdistributiesysteem, maar resulteert ook in een aanzienlijke lagere TCO (Total Cost of Ownership). Een groot deel van de onderhouds- en reparatiekosten gaat namelijk zitten in graafwerkzaamheden, stilstandkosten, boetes, arbeid en elektriciteit.”

Netwerkmonitoring

“Alle door Hawle geproduceerde kleppen ondergaan zeer strenge kwaliteitscontroles en hun ontwerplevensduur is meer dan 60 jaar. Als je vervolgens weet dat de aanschafprijs van componenten zoals fittingen, afsluiters en flenzen nog geen 10% van de TCO van waternetwerken bepaalt, dan is de rekensom wat ons betreft heel snel gemaakt. Als landen dan ook nog eens zouden investeren in effectieve lekdetectie- en monitoringsystemen, dan zal het aandeel van NRW drastisch omlaag gaan. En dat is heel hard nodig.”