Waarom je nooit zomaar verschillende metalen in één constructie mag gebruiken 

Corrosie betekent: aantasting van materialen door hun omgeving. Hoe ontstaat het? Waarom is het zo gevaarlijk voor constructies? 

De meest bekende vorm van corrosie is roest dat ontstaat door zuurstof en waterdamp in de lucht. IJzer gaat een verbinding aan met zuurstof en verandert in het gehate roodbruine goedje. Corrosie kan ook ontstaan als twee verschillende metalen met elkaar in contact komen dan noemen we het galvanische corrosie. Onze specialisten leggen uit hoe dat ontstaat. 

Corrosie leidingen

Onder invloed van een elektrolyt, meestal water, loopt er tussen twee verschillende metalen een hele kleine stroom. Die stroom zorgt ervoor dat het minst edele metaal als het ware oplost in het elektrolyt en dus corrodeert. Het meest edele metaal zal juist minder snel corroderen dan normaal.  

Goed voorbeeld is een kwajongensstreek van vroeger: spijkers in een zinken dakgoot gooien. Doordat zink een minder edel metaal is dan de ijzeren spijkers, corrodeert het zink waar de spijkers liggen snel weg, met gaten in de dakgoot tot gevolg. Maar zink kan op zijn beurt ook beschermend werken voor een ander metaal. Zo wordt aan de romp van stalen boten in zoet water, zinken blokken (anodes) vastgemaakt. Het zink “offert zich op” waardoor de romp minder snel gaat roesten. Bij zeeschepen wordt hiervoor aluminium gebruikt. 

Galvanische corrosie bleek in 2010 de grootste grote vijand van een gloednieuw Amerikaans oorlogsschip. De aluminium romp maakte via het zeewater contact met de roestvaststalen propellers. De romp was door corrosie zo ernstig aangetast, dat het schip binnen een jaar na de tewaterlating al weer het dok in moest voor reparaties. Schadepost: enkele miljoenen dollars.  

Het combineren van twee verschillende metalen in één constructie, kan dus ernstige gevolgen hebben voor de sterkte van die constructie. Soms is het niet te voorkomen dat twee metalen naast elkaar gebruikt worden. Dan moeten maatregelen genomen worden om corrosie te voorkomen, door bijvoorbeeld de verschillende metalen delen te isoleren. 

Wij hebben al meer dan 70 jaar ervaring op het gebied van corrosiewering. Deze kennis passen wij o.a. toe bij drinkwaterbedrijven, warmtebedrijven en aanleg van infrastructuur. Wij kennen de problemen en bieden duurzame oplossingen om constructies op betrouwbare wijze te beschermen tegen corrosie. 

Meer informatie? Neem contact met ons op via +31- 088 – 130 6030 of het contactformulier

Gert van der Meulen

Gert van der Meulen

Inside Sales
1
UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier