Hoe organiseer je het datatransport uit slimme energiemeters?

Oude meters vervangen door intelligente energiemeters, koppelen van bestaande meters aan uitleesmodules en engineering van een datanetwerk. Hoe doe je dit goed zodat de eindklant vervolgens vanaf zijn dashboard vrijwel real-time energieverbruik kan monitoren?

Dankzij de verschuiving van gewone energiemeters naar intelligente meters, krijgen we steeds beter inzicht in het verbruik van stroom, gas, water of warmte per bewoner of per bedrijfsruimte. Dit inzicht helpt om energie te besparen. Daarnaast biedt het de netbeheerder de mogelijkheid het netwerk slim te besturen: hoeveel warmte stuur je welke kant op? Hoe is het warmteverbruik in een wijk? Dat kan in een gezinswijk heel anders zijn dan in een seniorenflat.

Want, je ziet direct waar en wanneer er teveel energie verbruikt wordt. Actueel inzicht zorgt dat je vrijwel real-time ziet wie wat aan energie gebruikt.

Wat is er nodig voor het betrouwbaar verzamelen van energiemeetgegevens?

Voordat je dit inzicht in je dashboard hebt, zal er nog het een en ander ingeregeld en georganiseerd moeten worden:

 1. Vervangen oude meters door slimme meters met bijbehorende uitleesmodules
 2. Bestaande meters koppelen aan uitleesmodules
 3. Engineering van een netwerk:
  • Kies je een bedraad of draadloos netwerk?
  • Hoe vang je wireless de meterstanden op?
  • Hoeveel datacollectoren voor het uitlezen van de meetgegevens heb je nodig en waar?
  • Hoe regel je de engineering ervan?

Goede engineering is cruciaal voor het correct en betrouwbaar ontvangen van de meetdata en het energiemeters datamanagmenttonen in je eigen systeem (of Imbema-portal).

Als de data verzameld is, kun je als meetbedrijf selecteren welke data je doorstuurt naar de klant/bewoner. Dit rapport is de basis voor hun factuur en moet dus overzichtelijk en betrouwbaar zijn. Het is belangrijk om de juiste keuzes te maken in wat aan wie getoond wordt.

Twee tips voor het inrichten van datacollectie

1. Kies je een bedraad of draadloos netwerk?

Dit hangt af van de bestaande infrastructuur: is het een flat, is het een bestaande woonwijk, is het een bedrijfspand? Welke type aansluiting heeft de klant (groot- of kleinverbruik)? Kunnen er kabels gelegd worden van de meters naar de datacollectoren of is een draadloze systeem beter?

Een draadloos systeem is handig, maar niet altijd beter. Bij een bedraad systeem kun je namelijk op elk gewenst moment de data opvragen (oftewel: ‘pullen’). Dat lukt niet met een draadloze meter want die stuurt de data op vaste tijdsintervallen en is beperkt bi-directioneel. Dit betekent dat de meter alleen zendt en niet ontvangt. Voor een real-time systeem is een draadloze meter dus minder geschikt.

2. Hoeveel datacollectoren heb ik nodig?

Ook dit hangt af van de bestaande situatie. In een flat is dit redelijk eenvoudig realiseerbaar doordat de meters binnen goed bereik (een korte straal) van de antenne zijn. Bij een woonwijk is het lastiger. Daar zul je moeten kijken hoeveel energiemeters je ontvangt met de antenne. Het resultaat wordt namelijk sterk beïnvloed door de omgevingsfactoren.

In buitengebieden is een point-to-point oplossing dan vaak geschikter. Een point-to-point is een verbinding waarbij aan de ene kant de zender staat (het accesspoint) en aan de andere kant de ontvanger (de client). Dat werkt met de SIM-kaart of de NB-IoT.

Hoe ziet de toekomst eruit in datacommunicatie voor meetdata?

Voor de toekomstige communicatiesystemen zijn o.a. NB-IoT en LoRa heel interessant. Deze systemen worden momenteel door Imbema in bestaande energiemeters en/of nieuwe meters in pilot toegepast.

 • LoRa is zeer geschikt voor kleine datapakketten zoals bij watermeterstanden of temperatuur. Ook voor het inlezen van pulsen is LoRa zeer geschikt.
 • NBIOT is juist zeer interessant voor de wat grotere datapakketten zoals bij kWh-meters en warmtemeters.

Kortom, er zijn diverse mogelijkheden maar de omstandigheden en wensen bepalen de beste keuze.  Wil je hier meer informatie over? Neem contact op met Jan Rohaan of Jeroen Verweij.

Jan Rohaan

Jan Rohaan

Senior Sales Engineer
Jeroen Verweij

Jeroen Verweij

Sales Support Engineer
1
UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier