De ‘draadloze verbindingen’ van Hawle ZAK

Zeven jaar geleden kwam er een einde aan het Tv-programma MythBusters, waarin broodjeaapverhalen aan de kaak werden gesteld. Jammer, want ze hadden ook in onze branche nuttig werk kunnen doen. Bijvoorbeeld door aan te tonen dat de water-, gas- en energiemarkt innovatiever is dan vaak wordt beweerd. Producent Hawle had daarin niet mogen ontbreken. Dan waren we ook meteen van het fabeltje af dat Hawle aan de dure kant is.

‘Rap, rap’

Een van de innovaties waarmee de Oostenrijkers opzien baarden, is de zogenoemde ZAK-lijn. ZAK is overigens niet alleen een afkorting van Zugfest, Arretierbar en Korrosionssicher, maar is ook een knipoog naar de Duitse uitdrukking ‘zack, zack’, wat ‘rap’ of ‘opschieten’ betekent. Dat laatste refereert aan de snelle, eenvoudige montage van ZAK-fittingen en -afsluiters. Die snelheid zit hem in de bajonetaansluiting die de traditionele schroefdraad vervangt en die al in 1995 werd gepatenteerd. Je vet de twee O-ringen in, schuift de twee aansluitingen in elkaar, draait één fitting 90° met de klok mee, trekt de fittingen uit elkaar om ze te vergrendelen en plaatst de meegeleverde borgring om ze samen te houden.

360° draaibaar

Het verbinden van buizen is hiermee een kwestie van seconden. Dat is een schril contrast met schroefdraadversies waarbij je, inclusief voorsmeren, al snel richting twee minuten gaat. Dat je met het ZAK-systeem enorme tijdwinst kunt realiseren bij met name aansluitingen van woningen op hoofdleidingen spreekt voor zich. Afhankelijk van het model kunnen ZAK-fittingen tijdens de installatie 360° worden gedraaid, zodat montage in elke richting mogelijk is. Ook na installatie is het ZAK-systeem 3° flexibel in elke richting, waardoor loodrechte grondbewegingen in zowel horizontale als verticale richting worden gecompenseerd.

Waterdruk tot 16 bar

Schroefdraadverbindingen hebben bovendien blank metaal dat gevoelig is voor corrosie en korstvorming, wat op den duur kan leiden tot lekkages. De zanderige grond in ons land draagt daar de nodige steentjes, of korrels, aan bij. Bij het ZAK-systeem zijn alle componenten volledig voorzien van een epoxy poedercoating volgens de GSK-norm. Hierdoor zijn er geen blootgestelde oppervlakken waarop corrosie kan optreden of ruwe oppervlakken waarop zich aanslag kan ophopen. De waterdruk, die bij ZAK mag oplopen tot 16 bar, houdt het systeem volledig vergrendeld tijdens het gebruik. Staat een leiding niet onder druk, dan wordt alles op z’n plaats gehouden door een tweede beschermingslaag in de vorm van een veiligheidsring.

Total Cost of Ownership

Tot slot toch nog even terug naar het kostenplaatje. Uit cijfers blijkt dat zo’n 80% van de kosten van een waterleidingnetwerk gaat zitten in installaties en onderhoud. Pijpmateriaal is goed voor ongeveer 12%, terwijl componenten zoals fittingen, afsluiters en flenzen slechts 8% van de Total Cost of Ownership (TCO) bepalen. Als Hawle-producten ruwweg 20% duurder zijn dan gemiddeld, dan is dat op het totaal dus maar een fractie. Om het TCO-plaatje compleet te maken, moet je natuurlijk ook zaken als eerdergenoemde tijdwinst door installatiegemak, de veel langere levensduur van alle componenten en minder kans op lekkages (non-revenue water) meenemen. Dat je dan in no time je break-even point hebt bereikt, daar hebben we geen MythBusters voor nodig.

UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier