Zo werken de oude en nieuwe slimme kilowattuurmeter

29-10-2018
Zo werken de oude en nieuwe slimme kilowattuurmeter

Een kilowattuurmeter of kWh-meter is een apparaat wat thuis in de meterkast het elektriciteitsverbruik meet. De oude bakelieten meters met het draaiende schijfje zijn wel de meest bekende. Hoe sneller het schijfje ronddraaide, hoe hoger het verbruik. Een interessant schouwspel voor kinderen, want als het koffiezetapparaat of strijkijzer aanstond, draaide het schijfje er lustig op los. Onze specialist Bert Bleiksloot legt uit hoe die oude meter werkt en waarom deze nu vaak vervangen wordt door een slimme digitale meter.

Oude kWh-meters: slim mechaniek van magneten en spoelen

Een slim mechaniek van magneten en spoelen (koperwikkelingen) in de ouderwetse meter vormt een miniatuur elektromotor. Deze drijft het bekende schijfje aan, wat het uiteindelijke telwerk aandrijft.

Hoe meer energie de meter passeert, hoe sneller het schijfje draait en de meter loopt. De oude analoge meters worden vervangen door digitale, vaak slimme, meters. Hier zit geen mechaniek in maar slimme elektronica die ook nauwkeuriger is.

Slimme meters maken energieverbruik stuk inzichtelijker

Deze slimme meters (smart meters) kunnen op afstand uitgelezen worden. Verkeerd aflezen van de meterstand kan dus niet meer. Ook heeft de gebruiker nu beter inzicht in het eigen energieverbruik, omdat 2-maandelijkse meterstanden bijvoorbeeld online bij de energieleverancier zijn te raadplegen.

De eindafrekening is dan ook beter in te schatten. Bij een verhuizing is het ook makkelijker omdat de meterstand niet ingevuld hoeven te worden, maar ook weer op afstand uitgelezen wordt. In de utiliteit- en recreatiemarkt kunnen de meters gekoppeld worden aan monitorings- en uitleessystemen, voor het beheer en verwerking van verbruiksgegevens.

Illegaal aftappen stroom snel geconstateerd

Doordat het energiebedrijf nu beter en sneller inzicht heeft in het energieverbruik binnen bepaalde wijken of straten, kan men illegaal aftappen sneller constateren. Immers, de som van het verbruik op de meters in alle woningen in een deel van een wijk, moet gelijk zijn aan de totale hoeveelheid energie die via de wijkkast is aangevoerd.

Meer weten?