Innovatieve aandrijvingen voor een veilig water- of warmteleidingnetwerk met de 3S 500D Actuator

Controle op afstand: Afsluiter-actuators, sensor bediening en intelligentie om sensor-data te evalueren.

Zonder een continue levering van gas, water/warmte en energie staan maatschappij en economie stil. 3s ActuatorTegen een dreiging van een natuurramp of zelfs terrorisme, is een leidingnetwerk onmogelijk fysiek te beschermen. Imbema biedt met partner 3S Antriebe GmbH netbeheerders economisch haalbare en veilige oplossingen voor “slimme leidingnetwerken” d.m.v. draadloze technologieën. Afsluiter-actuators, sensor bediening en intelligentie om sensor-data te evalueren.

Voordelen van de slimme afsluiter

Snel ingrijpen, beperken van calamiteiten en meer veiligheid. Veilig gecodeerde communicatietechnologie staat de integratie en controle van dit volledig gedecentraliseerde veldapparaat in het controlecentrum van de netbeheerder toe. De voordelen:

  • Inspecteer en regel automatisch het waterleidingnetwerk; voorkom schade en hou controle op afstand.
  • Preventief onderhoud; dus dalende kosten door schade, reparatie, risico’s en daardoor verliezen.
  • Sluit afsluiters automatisch – zonder de medewerker van het netwerkbedrijf bloot te stellen aan risico’s bij handmatige bediening bij een calamiteit.
  • Onafhankelijk van het elektriciteitsnet; dus veel minder kwetsbaar voor onbevoegde toegang of sabotage.
  • Installatie zonder mangat, bekabeling en schakelkast inclusief PLC; daardoor lage totale kosten voor de aanpassing van bestaande netwerken.

In deze video legt Jeroen Verweij uit hoe de slimme afsluiter werkt:

Integratie in SCADA

Het systeem bestaat uit sensoren en een slimme servomotor, aangedreven door een accu batterij. Bi-directionele integratie in het netbeheerder’s SCADA systeem. Besturing van de servomotor kan de sensorgegevens opslaan, evalueren en doorsturen.

Wanneer een kritieke situatie wordt waargenomen door de sensor, sluit de actuator de afsluiter af en stuurt een alarmsignaal naar het controlecentrum. De operator kan sensorgegevens gebruiken om het net te volgen en daarmee te optimaliseren.

Hoogste beveiligingsniveau

De beveiligde draadloze technologie bespaart investeringskosten voor bekabeling, schakelkast met inbegrip van PLC. Het maken van slimme leidingnetwerken is economisch haalbaar. Om cyberaanvallen op SCADA-systemen te voorkomen, is de communicatie op basis van het hoogste beveiligingsniveau beschikbaar. Deze is gecodeerd door de Sina-technologie van partner Secunet AG. Goedgekeurd door het Duitse Federaal Bureau voor Informatiebeveiliging (BSI).

Jeroen Verweij

Jeroen Verweij

Sales Support Engineer
UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier