Waarom is koudasfalt verleden tijd? 

Winter.. dat betekent: méér problemen met asfalt. Door regen, kou en vorst ontstaan er snel beschadigingen in het asfalt. Snel repareren is dan prioriteit! Dat kan op verschillende manieren: met koudasfalt, de hotbox met reactief asfalt. Wat zijn de verschillen?

Koudasfalt is verleden tijd 

Koudasfalt wordt al jaren gebruikt voor noodreparaties aan asfaltwegen. Door verkeer, vorst en ongevallen ontstaan er gaten in het wegdek. Deze dienen zo snel mogelijk gerepareerd te worden om meer schade te voorkomen. Dat is het voordeel van koudasfalt: het is een snelle reparatiemethode. 

Koudasfalt heeft een slechte naam omdat het er nogal eens wordt uitgereden. Dat gebeurt helaas soms al na enkele dagen! Dan is opnieuw een reparatie nodig. Met koudasfalt is een permanente reparatie helaas verre van gegarandeerd. De matige bestendigheid heeft vooral met de verwerking te maken: koudasfalt is gevoelig voor temperaturen, natte ondergrond en verdichting.

Asfalt Hotbox 

De asfalt hotbox is een goeie manier van repareren en voor grotere stukken zeker een mooie oplossing. Nadeel van hotbox is dat er nogal wat mankracht en machines voor nodig zijn. Het asfalt wordt in een slecht stuk gegoten en daarna met een wals verdicht. Hierbij zijn een vrachtauto, een wals en meerdere mensen nodig voor de verwerking. Een relatief dure oplossing!

Reactief asfalt

reactief in plaats van koud asfalt

Reactief asfalt haalt de beste elementen uit de hotbox en het gewone koudasfalt. Reactief asfalt reageert op water. Dat is vrij bijzonder, want asfalt en water zijn normaal gesproken niet te combineren. Toch ontstaat er een verhardingsproces op het moment dat dit asfalt met water in contact komt. Een veel milieuvriendelijker oplossing dus! De te repareren schade hoeft daarom ook niet kurkdroog te zijn.

Reactief asfalt is sneller verwerkbaar dan normaal koudasfalt. Het materiaal wordt op dezelfde wijze verwerkt als koudasfalt, maar is door de reactie met water veel sneller hard en hecht beter.

In vergelijking met hotbox geeft reactief asfalt een veel snellere verkeersvrijgave. Eén man met één emmer kan eigenlijk het hele proces van verwerking uitvoeren en na korte tijd kan er al weer overheen gereden worden. Je hebt minder mankracht en machines nodig, wat de CO2 uitstoot vermindert. Doordat het reactieve asfalt ook nog eens zonder oplosmiddelen werkt, is het milieuvriendelijker én niet gevaarlijk voor de medewerkers (in tegenstelling tot veel andere reactieve asfaltsoorten!)

Waarom dus liever reactief asfalt? 

Wij zijn groot voorstander van reactief asfalt. De snelle verwerking zorgt ervoor dat er al binnen 10 minuten overheen gereden kan worden. Nog groter is het voordeel dat dit reactieve asfalt reageert op water. Het grootste voordeel is dat met deze methode geen aparte verdichting meer nodig is.

De oplossing is dus snel, milieuvriendelijker en scheelt handelingen. Het resultaat is een permanent gerepareerd stuk asfalt tegen lagere kosten.

Vragen? Neem contact op met Maurice Wolf, Sales Engineer Imbema, mwolf@imbema.nl, 06-20 80 3492 of voor België met Cindy Valetta, cvalletta@imbemadenso.be, +32 53 825 224.

Cindy Valletta

Cindy Valletta

Senior Sales Engineer Belgium
Maurice Wolf

Maurice Wolf

Sales Engineer
1
UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier