Hoe repareer je een lekkage in de waterleiding? 

Lekkages in waterleidingen komen regelmatig voor door bijvoorbeeld omgevallen bomen, vorst of soms door verouderde leidingen. Hoe repareer je als waterbedrijf nu zo’n lekkage? De ‘beste’ oplossing hangt af van de situatie: gaat het om een watertransportleiding, een cruciale waterleiding, is er wel of niet een omleidingsmogelijkheid of gaat het om een kleine leiding? 

Elke lekkage vraagt om een eigen oplossing 

Er zijn vele manieren om lekkages te repareren, elk met zijn eigen voor- en nadelen. De belangrijkste vraag is: welk belang heeft de waterleiding? En vervolgens: wat kan ik me als waterbedrijf dan veroorloven? Veelal komt dat neer op twee situaties:  

Lekkage in een cruciale waterleiding zoals een watertransportleiding 

Hier heeft het afsluiten van de leiding om hem rustig te repareren veel gevolgen en is eigenlijk geen optie. Er zijn twee goede oplossingen: 

  1. De DuoFit-koppeling – hierbij is het niet nodig om de watertoevoer te onderbreken. Er wordt een permanente reparatie uitgevoerd met kwalitatief zeer hoog materiaal: het lek wordt gedicht door er een schaal om heen te leggen. Het lek wordt ingekapseld. Het materiaal is zeer hoogwaardig en dat brengt kosten met zich mee. Daar tegenover staat dat de reparatie permanent is. Het openleggen van de weg, de uren van de aannemer etc zijn eenmalig.duo-fit koppeling dunea
  2. Omleiden en leiding vervangen – voorwaarde is dat het water omgeleid kan worden, om Ondermaatse Leveringsminuten (OLM’s) te beperken. Reparatie kan dan plaatsvinden net als bij niet-cruciale waterleidingen: ook hier zijn meerder opties.

Lekkage in een nietcruciale waterleiding 

Onderbreking van de watertoevoer is hier niet direct een groot probleem. Het blijft altijd storend en iedereen wil zijn OLM’s beperken. Snelle reparatiemethodieken die lang meegaan hebben dus een grote voorkeur. Vervang de leiding en koppel de oude leiding met een koppeling of mof met nieuwe leiding. Opties: 

 1. Overgangskoppeling of overgangsmof. Dit is geschikt voor leidingen die in slechte staat verkeren. Het is toepasbaar op veel soorten materialen, zoals gietijzer, asbestcement, HDPE, GRP, PVC en PE. De Ultragrip koppeling van Viking Johnson is een uitstekend voorbeeld van een degelijke overgangskoppeling.
  overgangskoppeling
 2. Systeem 2000 koppeling Dit is geschikt voor PVC en PE leidingen met diameters van 400, 500 en 600 mm. Een robuuste oplossing voor grote waterleidingen. Binnenkort ook beschikbaar voor kleinere en compactere waterleidingen!
  systeem 2000 koppeling
 3. Reparatieklemmen. Dit is de goedkoopste oplossing. Een snelle reparatiemethode, maar niet permanentna verloop van tijd gaat de lekkage weer lekken. Je dekt het lek af met een klem. Het materiaal zal gaan werken waardoor de lekkage terugkomt.  

Wat kost een lekkage reparatie? 

Financieel is het plaatje pas compleet als alles daarin wordt meegenomen: de kosten van het materiaal, de uren van de aannemer en andere betrokkenen, de OLM’s die het oplevert, de schade voor consumenten en bedrijven en de duurzaamheid van de reparatie.  

 

Advies nodig? Neem contact op met Imbema via info@imbema.com of met expert Raymond Tenwolde.

Raymond Tenwolde

Raymond Tenwolde

Sales Engineer

Op de hoogte blijven?

  Ja, ik wil 4-6x per jaar op de hoogte gehouden worden van nieuws, cases, innovaties op gebied van (meerdere keuzes mogelijk):

  UP
  Heb je een vraag?
  Bel 023 – 554 67 66
  App +31 (0) 6 135 582 70
  of ga naar contactformulier