Ondergronds leidingwerk betrouwbaarder met alternatief voor ringbandkoppelingen

De uitdaging van gas- en waterbedrijven is het reduceren van krachten op het leidingwerk, om zo levering te garanderen aan bedrijven en particulieren.

koppelingen Viking Johnson

Helaas zijn er invloeden van buiten waar elk water- , warmte-, gasbedrijf mee te maken krijgt. Stormen, omvallende bomen, wegwerkzaamheden of heel soms verouderde infra. Leidingen hebben ook onder de grond veel te verduren van gronddruk en bovenbelasting.

Installatiemonteurs kiezen daarom voor leidingkoppelingen die deze krachten op kunnen vangen. Vaak valt de keuze op een ringbandkoppeling met rubber afdichtingsflap. Maar is dat wel de meeste betrouwbare oplossing? Specialisten kiezen bij voorkeur een betrouwbaar en bewezen alternatief!

Pipe stress

Ondergrondse leidingen worden gebruikt voor transport van water of gas. Van drinkwater tot vuilwater en van brandstof tot verse lucht. Deze leidingen zitten liggen onder de grond. De uitdaging is het reduceren van krachten op het leidingwerk, ook wel pipe stress genoemd. Daarvoor worden voor het verbinden van leidingen koppelingen gebruikt die deze krachten kunnen opvangen.

Kans op lekkages

De constructie van zo’n leidingkoppeling bepaalt de mate waarin druk en bewegingen opgevangen worden. Traditionele ringband koppelingen zijn ontworpen met een afdichting die afsluit door de druk in de leiding. Bij een lage of geen druk is de kans op lekkages groter. Bij schade aan de afdichting moet de hele koppeling vervangen worden, een dure klus. Mocht vacuüm voorkomen, dan moet de ringband koppeling voorzien worden van een speciale ring.

Zwakke schakel

Het lichte ontwerp van de ringband koppeling vergroot de kans op foutieve uitlijning. Door de geringe wanddikte van deze koppeling vormt deze meteen een ongewenst zwakke schakel in de leiding. Daarnaast biedt de korte lengte maar weinig montagevrijheid en is er minder ruimte om beweging in axiale richting op te vangen.

Leidingkoppeling van Viking Johnson

Onze Engelse producent Viking Johnson biedt een betrouwbaarder alternatief. Met haar ervaring in leidingwerk ontwikkelde zij de koppeling. Deze biedt doorslaggevende voordelen t.o.v. de traditionele ringband koppeling:

• Betrouwbare afsluiting onafhankelijk van druk
• Hoekverdraaiing van maar liefst 3° aan weerszijden
• Demping van trilling en geluid door de volle rubber afdichtingsring
• Vervangbare afdichtingring voorkomt dat de hele koppeling vervangen moet worden
• Grote wanddikte die altijd meer dan de leiding zelf is
• Leverbaar als flensadapter
• Ook uit te voeren naar klantwens geschikt voor hoge druk

Elektrisch geleidend maken kan eenvoudig door een speciale geleidende afdichtring toe te passen, de zogenaamde “armoured grade”.

Wil je meer weten over de Viking Johnson koppelingen in jullie eigen specifieke situatie?
Bel dan onze specialist Raymond Tenwolde of stel je vraag via het online contactformulier.

Raymond Tenwolde

Raymond Tenwolde

Sales Engineer
UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier