75 jaar Imbema

Op pad met meetspecialist Richard: ‘Storingen oplossen vind ik het leukst’

“Wat een gedoe”, zeg ik als ik door de elektrische poort rijd. Ik ben vijf keer verkeerd gereden. Meetspecialist bij Imbema Controls Richard Berendsen weet er alles van: “we werken vaak op afgelegen plekken haha. Nu weet je een beetje waar wij vaak mee te maken krijgen!” Dankzij zijn telefonische instructies – de autonavigatie en Google Maps kwamen er ook niet uit – heb ik de werklocatie van Richard gevonden. Wat ik ga doen? Ik mag, voorzien van hesje en veiligheidsschoenen, meekijken bij zijn werkzaamheden en vandaag staat de her-certificering van twee meters bij een rioolwaterzuiveringsinstallatie op de planning. Leuk, leerzaam en hoog tijd. We tellen tenslotte dertien meetspecialisten ­bij Imbema.Aan de slag

Richard en ik worden bij de ingang begroet door de beheerder van de rioolwaterzuiveringsinstallatie die ons direct begeleidt naar de locatie van de eerste meter. In een huisje tussen de installaties gaat Richard aan de slag en laadt de benodigde spullen uit de Imbema-bus. De beheerder, een lange rustige man, blijft in de buurt. Wanneer hij even uit het zicht is, vraag ik: “Blijft de klant altijd meekijken?” Richard antwoord: “nee, niet zo vaak. Op dit moment zijn er meer externen aan de slag dus hij houdt iedereen een beetje in de gaten denk ik.”

Deze beheerder is de klant van onze opdrachtgever, het meetbedrijf. “Wij zijn als meetspecialisten de laatste schakel en zichtbaar op locatie. Je hebt dus zeker vaardigheden nodig om met klanten om te gaan.” Wat is daarin belangrijk? “Respectvol zijn en rustig blijven. Ik probeer er altijd het beste van te maken en ze mee te nemen in de zaken die je vindt. Informatie geven is belangrijk. Ik wil aan het eind van de klus de klant tevreden achterlaten.”

Richard Berendsen

Onderweg met de Imbema bus

Troubleshooten

Tussen het werk door probeer ik Richard vragen te stellen maar het valt niet mee. Al vrij snel ontdekt hij problemen met de eerste meter die hem flink bezighouden. “Kijk, de pijltjes staan de verkeerde kant op. Deze meter, die gekoppeld is met de zonnepanelen, geeft de stroom niet terug aan het net.” Omdat de meter niet door Imbema of het meetbedrijf is geïnstalleerd houdt het hem even bezig.

Na het oplossen van dit eerste struikelblok belt Richard met de opdrachtgever voor een kwartiertest. Wederom ontdekt hij een probleem. “De kabels lijken overbelast.” Maar Richard wil het zeker weten dus overlegt hij met de opdrachtgever en maakt eigen berekeningen. Hij vindt het grappig dat ik uitgerekend vandaag meekijk, wanneer de certificering tegen zit. “Dit gebeurt niet vaak, maar in mijn werk weet je het nooit. Het is vaak hollen of stilstaan. Soms ben ik van 07:00 tot 19:00 in de weer en soms ben ik op tijd thuis als de opdracht in de buurt van huis is. Dat ligt aan de planning en ik werk door heel Nederland. Geen dag is hetzelfde en er doen zich altijd onvoorziene situaties voor, zoals je nu ook merkt. Maar vandaag is het lekker weer en zitten we ook nog eens uit de wind in een huisje, dit is luxe. Je boft. Vaak staan we buiten, ergens winderig en koud. Dan hoop je altijd maar dat het niet gaat regenen!”

Plezier in het werk

Wat voor verschillende werkzaamheden doet een meetspecialist eigenlijk? “Heel verschillend, het kan gaan om een eerste certificering of her-certificering. Maar we doen ook nieuwe meters plaatsen en aansluiten. Daarnaast heb je ook storingen die verholpen moeten worden.” Deze laatste werkzaamheden vindt Richard de leukste klussen “Ik vind storingen verhelpen echt leuk. Als je dan ziet dat de eindklant en opdrachtgever tevreden zijn. Er is spoed bij en ze hebben je expertise nodig. Het maakt je trots als je het probleem oplost.”

Als je Richard aan het werk ziet dan valt inderdaad op hoe aandachtig hij te werk gaat. Niets wordt afgeraffeld of over het hoofd gezien, met zijn notitieblok en pen maakt hij regelmatig aantekeningen en rekensommen. Hier is iemand met plezier aan het werk. “Haha, ik vind de techniek wel erg leuk ja. Ik ben opgeleid voor elektromonteur en vind alles interessant; de software, installatie en alle draadjes.”

Spanning testen

Veiligheid voorop!

Veilige werksituatie

Voordat Richard bij Imbema kwam, zat hij in het kleinverbruik en reed hij van woning naar woning. “Dat was echt productiewerk en alles moest snel. Daar ben ik geen fan van, ik wil kwaliteit leveren en heb het gevoel dat Imbema daar als familiebedrijf meer aandacht voor heeft. Ik heb het in elk geval erg naar mijn zin.” Een andere verbetering die hij ervaart is de aandacht voor veiligheid. “Ik check altijd voordat ik begin aan een opdracht de LMRA (Laatste Minuut Risico Analyse) en bepaal dan of het werk veilig kan worden uitgevoerd. Nu is deze checklist best streng en moet je soms, om toch een opdracht uit te voeren, de werksituatie wat aanpassen. Helaas gaat dat niet altijd en dan moet je een overweging maken voor jezelf maar ook de omgeving. Als je twijfelt kan je ook altijd bellen met de werkverantwoordelijke die ook optreedt als veiligheidsdeskundige.”

Altijd grondig te werk gaan

Wanneer de beheerder van de rioolwaterzuiveringsinstallatie weer terugkomt, neemt Richard de tijd om te overleggen en onderzoekt hij op verzoek van de klant de kabels in de grote kast tegenover de meter. Misschien is daar nog iets te vinden van het bedrijf dat de meter heeft aangesloten. Helaas leidt de zoektocht nergens toe. Al is de klant wel overtuigd van de grondigheid van Richard. “Deze meter kan ik vandaag helaas niet goedkeuren”, vertelt Richard de beheerder. “De stroomkabels zijn te dun en voor 120% belast. Ze moeten worden vervangen door een installateur.” De klant knikt teleurgesteld maar begripvol. “Als je gereed bent, laat ik je zo de andere meter zien”, zegt hij. Het is 14:00 en Richard is nog niet klaar. De volgende meter wacht. “Laten we hopen dat we daar meer succes hebben”, besluit Richard en hij pakt zijn spullen in. “Ga je mee?”

Dank aan Richard Berendsen voor zijn tijd en uitleg over zijn werkzaamheden. Dank aan Imbema Controls voor de mogelijkheid om een dagje mee te lopen!

Je kan niet voorzichtig genoeg zijn

UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier