Pilot met geautomatiseerde, elektrische actuators van 3S

Pilot met geautomatiseerde, elektrische actuatoren veelbelovend

Lekken in het netwerk zijn drinkwaterbedrijven een doorn in het oog. Niet alleen kost het opsporen van lekkages en vervolgens monteurs op pad sturen veel tijd, maar er wordt ook onnodig veel water verspild. Dankzij de geautomatiseerde, elektrische actuatoren van onze Duitse leverancier 3S kunnen ondergrondse afsluiters namelijk op afstand worden bediend en kan verspilling met 50% worden teruggebracht. Hetzelfde geldt voor de ongeplande OLM.

Oasen, Vitens en 3S

‘Eerst zien en dan geloven’, horen we je al denken. Mede daarom heeft Imbema de afgelopen maanden samen met 3S en waterbedrijven Oasen en Vitens een omvangrijke Europese pilot gedraaid. Door afsluiters op strategische plekken in de DMA’s van het waternetwerk te voorzien van op afstand bedienbare actuatoren en ‘step testing’ procedures te automatiseren, konden lekken twee keer zo snel worden gelokaliseerd. Hierbij worden subsecties in de DMA’s na de nachtelijke nulconsumptiemeting op afstand stapsgewijs en geleidelijk gesloten om het zoekgebied naar het lek te verkleinen.

Flow management en monitoring

De zoektijd, en daarmee de waterverspilling, wordt zodoende aanzienlijk teruggebracht. En dat allemaal zonder kabels te hoeven trekken, zonder extra afsluiterputten én zonder monteurs op pad te hoeven sturen om her en der afsluiters dicht te draaien. Bovendien kunnen de actuatoren in combinatie met sensoren en drukmeters door het hele netwerk zeer waardevolle data verzamelen om het algehele flow management en netwerk monitoring te verbeteren. Denk aan het op afstand overschakelen van de ene naar de andere waterbron of verbetering van de waterkwaliteit door minder kans op vervuild water in het netwerk.

Algoritme

Deze data kunnen op diverse devices zoals tablet en smartphone worden uitgelezen en geanalyseerd. Een andere partner, Spatial Insight, werkt momenteel aan een algoritme om op basis van verzamelde data lekken nog sneller te lokaliseren. Daarbij worden daadwerkelijke verbruiksgegevens doorlopend vergeleken met theoretisch of verwacht verbruik. Hierdoor kunnen monteurs ‘s ochtends meteen op pad naar de plek van lekkage zonder eerst nog verder te hoeven zoeken. Het 3S-systeem kan op enigszins vergelijkbare manier ook van grote waarde zijn bij het voorkomen van overstromingen en regulering van oppervlaktewater.

Presentatie resultaten pilot

Het bedrijf 3S is sinds 2007 actief en heeft, anticiperend op een automatiseringsslag bij drinkwaterbedrijven, ‘from scratch’ elektrische en geautomatiseerde actuatoren ontwikkeld. Naast Nederland is 3S ook actief in onder andere de UK en de VS. Alle resultaten van de pilot in het kader van het EU-programma SmartWater zullen op 21 april 2023 bij Oasen in Gouda worden gepresenteerd tijdens een event. Zet deze datum alvast in je agenda, want ook jouw organisatie is bij dezen van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Vóór die tijd is Imbema met een stand aanwezig op de InfraTech van 17 tot en met 20 januari in Rotterdam Ahoy. 3S zal ook op onze stand aanwezig zijn om hun producten te demonstreren en de werking ervan uitgebreid toe te lichten.

Wil je nu al meer weten? Klik dan hier voor een video over de elektrische actuatoren van 3S. Even bellen of mailen kan natuurlijk ook.

UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier