Slim, veilig en simpel gasleidingen beproeven met de DGT Smart

Slim, veilig en simpel gasleidingen beproeven met de DGT Smart

Jaren geleden had specifiek een deel van Nederland ineens te kampen met opvallend veel lekkende gasleidingen. Deze bleken het gevolg van gemakzuchtig handelen van enkele aannemers die gasbeproeving niet zo nauw namen. Er kwamen maatregelen in de vorm van de VIAG VWI G-07 en VWI G-12. Met deze voorschriften in het achterhoofd ontwikkelde Imbema de DGT Smart. Net als de TBA 3.0 kende de DGT Smart een lang ontwikkeltraject.

Sterkte en dichtheid meten

Voordat het gas er bij zowel nieuwe aansluitleidingen als saneringswerkzaamheden op gaat, moet meestal eerst de sterkte en verplicht de dichtheid van de leidingen worden gecontroleerd. Dit gebeurt met een gasbeproevingsapparaat voor sterkte- en dichtheidsbeproeving in lagedrukaansluitleidingen en binneninstallaties. Met de hand ingevulde meetgegevens was eenvoudig manipuleerbaar, deze werden namelijk niet door het apparaat geëxporteerd als data. Na een eerste aanzet in de vorm van de DGT 33, waarbij een fietspompje werd gebruikt, hebben we in 2011 de opvolger geïntroduceerd. Deze intellegente datalogger DGT 2010 was een USB-versie en hoewel dat destijds nog lang niet achterhaald was, konden we niet garanderen dat de laatste VIAG-regels waren toegepast.

Geen gesjoemel meer

Na enkele verbeteringen in de 2015-versie, waaronder het gebruik van naaldafsluiters in plaats van een driewegkraan, werd in 2018 de DGT Smart gelanceerd. In deze versie is onder andere de USB vervangen door Bluetooth, waarna alle meetdata worden doorgestuurd naar de DGTCloud-app. Het probleem van ontbrekende updates behoort daarmee ook tot het verleden. Het aloude fietspompje heeft plaatsgemaakt voor een automatische compressor. Gesjoemel wordt de kop ingedrukt omdat datum en tijd in de koffer zelf niet kunnen worden gewijzigd. Dat kan alleen door Imbema worden gedaan. Eenmaal in de cloud kunnen ook de postcode en het huisnummer niet meer worden aangepast.

Andere voordelen van de digitale meetkoffer zijn:

  • Tijdbesparend werken door live validatie ter plekke
  • Realtime PDF- en XML-rapportages conform VIAG en DSP (optioneel XML/DSP)
  • Netbeheerderspecifieke workflow (optioneel)
  • Eenvoudige bediening
  • Automatische datum- en tijdsynchronisatie
  • Intelligente datalogger met automatische opruimfunctie van reeds gesynchroniseerde testen
  • Documentatie automatisch op orde
  • Mogelijkheden voor integratie met een eigen datamanagementplatform

Ook voor waterstof

Met het oog op de toekomst is de DGT Smart geschikt gemaakt voor waterstof. In verband met toevoeging van waterstof en later 100% waterstof is het nog belangrijker om de nieuwe gasaansluitleidingen conform de geldende regels te beproeven.

Bekijk hier een video over de werking van de DGT Smart. Eerst zien en dan geloven? Vraag dan hier een gratis demonstratie aan. En informeer meteen naar de mogelijkheden om de DGT 2010 en DGT 2015 te upgraden.

UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier