Hoe realiseerde Thialf ruim 85% minder energiekosten?

In 2015 is Thialf na een grondige verbouwing weer open gegaan. De verbouwing had zowel sociale als economische doelen. Sociale doelstelling was om als verbindende sportfaciliteit een belangrijke rol in de samenleving te spelen. Economisch doelstelling was om de exploitatiekosten flink te reduceren. Het is Thialf gelukt om de energierekening met 85% te verlagen!

Tijdens Building Holland vertelde Eelco Derks, voormalig directeur van Thialf, over de verbouwing van Thialf. Eelco Derks Eelco heeft de verbouwing geleid en deze o.a. in samenwerking met Imbema uitgevoerd.

Hoe heeft Thialf bespaard op energieverbruik?

Een van de grootste uitdagingen was de energierekening. Hoe houd je de ijskwaliteit hoog en de energierekening laag? Die rekening bedroeg maar liefst €2 miljoen per jaar. Eelco vertelt:

‘We hebben meerdere bouwtechnische oplossingen toegepast. Zo hebben we het gebouw veel beter geïsoleerd. We hebben een extra fysieke schil rondom de ijshal gelegd: een rondgang voor mensen die de beleving verhoogt én direct als isolatie fungeert. Vroeger kwamen de mensen vanuit de zon of regen direct de ijshal in wat een enorme impact op het ijs had. Daarnaast hebben we ook andere isolerende maatregelen getroffen, waaronder een veel betere fundering, nieuwe machines en een koude geleiding onder het beton.’

‘Een andere maatregel is dat we een enorme hoeveelheid zonnepanelen op het dak hebben gelegd, meer dan 5.000. Binnen Nederland zijn we nu het sportstadion met de meeste zonnepanelen.’

Slim meten van energiestromen
levert veel kans op besparen

‘Tot slot, en dat raad ik iedere sportfaciliteit aan, zijn we slim energie gaan meten en gaan praten met onze energieleverancier. We hebben heel goed inzichtelijk gekregen hoeveel energie we wanneer verbruiken en van welk soort. We zien dit nu op een mooi dashboard met alarmeringsfuncties.

‘Met onze energieleverancier hebben we stevig onderhandeld over de energietarieven. Inmiddels leveren we veel energie zelf dankzij de zonnepanelen. Al met al hebben al deze maatregelen tot gevolg dat onze energierekening van € 2 miljoen naar € 300.000 is gedaald.’

Topkwaliteit ijs

Het nieuwe Thialf speelt de komende decennia weer als vanouds een belangrijke rol in de internationale schaatswereld. De kwaliteit van het ijs kan nu veel beter gemanaged en met behulp van Zamboni ijsmachines excellent onderhouden worden.

Bekijk de video van de verbouwing:

Samenwerking Imbema & Thialf

De relatie tussen Imbema en Thialf bestaat al vele jaren. Sinds 2017 is Imbema ook partner van Thialf Innovatielab. We werken samen aan innovatieve oplossingen en geavanceerde proefopstellingen. De komende drie jaar zullen Thialf, het Innovatielab Thialf en Imbema samen werken aan de snelste ijsvloer van de wereld.

Meer weten?zamboni

• Slim meten van energiestromen
• Snelste ijsvloer met Zamboni

Of neem contact met ons op.

1
UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier