Duurzame asfaltaansluiting met TOK®-Band SK

Bij het aanleggen van nieuwe asfaltwegen of opnieuw asfalteren van oude wegen hebben we te maken met voegen en naden. Worden deze niet juist gedicht, dan zal onherroepelijk schade aan het wegdek ontstaan. Om voegen duurzaam en betrouwbaar te dichten bieden we TOK®-Band SK, een bitumineuze zelfklevende voegband.

Per 2018 is de TOK®-Band SK vernieuwd en is er geen primer meer nodig! Onze TOKOMAT® machine helpt om voegband warm en efficiënt te verwerken.

Voordat we beginnen, wat zijn voegen en naden?tok-band

Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen voegen en naden. Voegen zijn de aansluitingen van materialen met verschillende eigenschappen, zoals nieuw asfalt tegen oud asfalt (eigenschappen zijn niet meer identiek aan elkaar). Naden zijn de aansluitingen van tegen elkaar liggende deklagen, bestaande uit een asfaltmengsel met identieke eigenschappen, nieuw asfalt tegen nieuw asfalt. Onder nieuw asfalt verstaan we asfalt wat net verwerkt is.

Duurzame asfaltaansluiting

Voorkomen van scheurvorming en voegen in asfalt is de reden om TOK®-Band SK aan te brengen. Sterk wisselende weersomstandigheden en intensieve belasting door verkeer zorgen namelijk voor spanningen in het asfalt. Deze kunnen niet opgevangen worden door het asfalt zelf, waardoor scheuren ontstaan met schade als gevolg. Deze schade treedt voornamelijk op in de asfaltaansluitingen. De aansluitingen tussen de verschillende asfaltvlakken vragen speciale aandacht. De juiste keuze van 10 of 20 mm dik en vakkundige verwerking voorkomen deze schadebeelden.

Kwaliteit

In Duitsland heeft het keuringsinstituut Baden-Württemberg in Stuttgart, TOK®-Band SK getest Tokband resultaat Imbemavolgens de ontwerpeisen “ZTV Fug-StB resp. TL/TP Fug-StB”. De gemeten waarden liggen boven de gestelde eisen. Dit is te danken aan de unieke samenstelling van het materiaal, namelijk met polymeer gemodificeerde bitumen. Maar ook de dikte van de TOK®-Band SK, die wij in voegen adviseren, is erg belangrijk voor een duurzaam en betrouwbaar resultaat. Ons advies:

 • Nieuw asfalt tegen oud asfalt: minimaal 10 mm dik
 • Nieuw asfalt tegen staal: minimaal 10 mm dik
 • Nieuw asfalt tegen beton: minimaal 10 mm dik

Bij aansluitingen van asfalt tegen asfalt, nieuw of oud, is de hoogte van de aan te brengen TOK®-Band SK gelijk aan de maximale hoogte van deklaag plus 5 mm overmaat. Na het aanbrengen van het asfalt, moet het boven het asfalt uitstekende TOK®-Band SK direct worden meegewalst. Bij gietasfalt, beton en staal wordt er geen overmaat toegepast.

Geen primer meer nodig!

Imbema is continu bezig met productinnovatie. Het aanbrengen van TOK®-primer kost tijd en is een extra handeling. Met de vernieuwde TOK®-Band SK is deze handeling niet meer nodig. De vernieuwde kleeflaag geeft een optimale hechting op beton.

Machinaal aan te brengen voegmassa, minimale dikte 10mm

Voor kleinere lengtes, minder dan 500 meter, kan om praktische redenen zelfklevende bitumineuze voegband TOK®-Band SK toegepast worden (nu zonder primer!).

Bij langere lengtes adviseren wij de TOKOMAT®! Deze machine is in staat rijdend onze polymeer gemodificeerde bitumen te extruderen en warm aan te brengen. Voordeel is een betere hechting door het warme aanbrengen. Het vult de rafeling die ontstaat door grove of snelle frezing, volledig op.

Tot 1000 meter per uur

De snelheid waarmee kan worden gewerkt, afhankelijk van machine en de omstandigheden variëren van 750 meter tot 1000 meter per uur. De spuitmonden op de machine zijn in verschillende afmetingen verkrijgbaar. Ook hier dient men rekening te houden met de maximale hoogte van de deklaag plus 5 mm overmaat. Het eindresultaat is een gegarandeerde hoogte en dikte van de voegmassa over de gehele aangebrachte lengte.

Machinaal aan te brengen bitumineuze massa, dikte ca. 2-tokplast3 mm

TOK®-Plast is een polymeer gemodificeerde bitumineuze massa versterkt met een kunststofvezel, die in een dikte van ca. 2-3 mm moet worden aangebracht. TOK®-Plast heeft een zeer grote kleefkracht en zorgt voor een duurzame naadaansluiting. TOK®-Plast is koudverwerkbaar. TOK®-Plast wordt gebruikt bij aansluitingen van twee materialen met vergelijkbare eigenschappen, zoals bij naden tussen twee nieuwe asfaltbanen.

Meer weten over duurzame voegen en naden met TOK®-Band SK, TOK®-Plast en de TOKOMAT®?

Neem contact op met een van onze specialisten hieronder (tel: 088 – 130 60 30 of in België +32 53 825 224) of maak gebruik van het online contactformulier.

Ton de Krosse

Ton de Krosse

Sales Engineer
Cindy Valletta

Cindy Valletta

Senior Sales Engineer Belgium
Maurice Wolf

Maurice Wolf

Specialist Zwarte Producten

Op de hoogte blijven?

  Ja, ik wil 4-6x per jaar op de hoogte gehouden worden van nieuws, cases, innovaties op gebied van (meerdere keuzes mogelijk):


  1
  UP
  Heb je een vraag?
  Bel 023 – 554 67 66
  App +31 (0) 6 135 582 70
  of ga naar contactformulier