Duurzaam ondernemen

Imbema draagt bij aan meer veiligheid en bescherming voor mens, middelen en milieu. We staan als familiebedrijf midden in de maatschappij. Met behulp van onze stabiele basis –enthousiaste mensen, technische kennis en de wil om samen aan de uitdagingen van de klant te werken –investeren we in thema’s als digitaal, innovatie en duurzaamheid. Rode draad is het denken vanuit de behoefte van de klanten het helpen van de klanten in zijn of haar duurzame ambities.

Doelstellingen

Vanuit de doelstellingen Duurzaam Ondernemen zorgen we ervoor dat onze eigen organisatie steeds duurzamer wordt. Niet alleen via de producten die wij verkopen en de diensten die we aanbieden, maar ook in hoe wij met onze medewerkers en lokale omgeving omgaan. Duurzaamheid is een vast onderdeel van onze strategie.

Wat we doen

Goed werkgeverschap

Goed ondernemersschap en Imbema zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Imbema helpt organisaties bij het beschermen en beveiligen van mensen, middelen en mileu. Dát is onze purpose en onze toegevoegde waarde voor klanten. Dit streven begint natuurlijk bij onszelf: veilig en gezonde werken staat altijd voorop! We zorgen voor elkaar en houden ons aan de veiligheidsregels. Dit zien we als de gezamenlijke verantwoordelijkheid van Imbema als werkgever en de medewerkers, de Imbemianen. Maar we doen meer!

Veilig en gezond werken

Een veilige en prettige werkplek creëren doen wij door aandacht te vragen voor belangrijke thema’s als vitaliteit, maar ook door beleid en concrete afspraken. Te denken aan bijvoorbeeld veiligheidsvoorschriften en -protocollen, werkafspraken en instructies. Natuurlijk werken we met veilige machines en gereedschappen die voldoen aan de normen en gebruiken we persoonlijke beschermingsmiddelen op de juiste manier. Veiligheid gaat ook over je mening kunnen delen, luisteren naar elkaar en respectvol met elkaar omgaan. Gelijkwaardigheid en een open en eerlijke instelling zijn bij Imbema belangrijke zaken. Ons beleid is erop gericht om ongewenste omgangsvormen en discriminatie op de werkvloer tegen te gaan en vooral te voorkomen.

Familiebedrijf

In 2021 hebben we aan de medewerkers de vraag gesteld “welke unieke eigenschap heeft Imbema?”. Één van de positieve eigenschappen was dan ook “een betrokken familiebedrijf met lange termijnvisie”. En daar zijn we trots op! Wat we zijn krijgen we terug van onze medewerkers: betrokkenheid, informele sfeer en aandacht voor de mens. Wie wij zijn en wat we brengen, komt terug in onze kernwaarden FIKS’M. De pakkende term is een afkorting die laat zien hoe wij met elkaar en met de klanten omgaan; Flexibel, Innovatief, Kwaliteit, Samenwerken en Marktgericht.

GOFIT

Imbema #GOFIT staat voor: Groei & Ontwikkeling en FIT zijn. Deze campagne bevat terugkerende thema’s als: fysiek fit, mentaal fit, fit for the job én fit for the future. Dit alles om de Imbemianen fit(ter) te houden, veilig en gezond te laten werken, met meer werkplezier, een hogere productiviteit en meer betrokken te zijn bij Imbema. Om bij onze Imbemianen bewust zijn te creëren en te stimuleren op gebied van vitaliteit en groei & ontwikkeling, wordt ieder jaar een jaarplanning gemaakt met de diverse thema’s.

Open UP Sessie

Communicatie! Hoe belangrijk en ook hoe lastig is dit onderwerp. Zeker met alle drukke agenda’s en de waan van de dag. Om onze medewerkers goed te blijven motiveren hebben we natuurlijk onze eigen Intranet. Maar communicatie is meer dan eenzijdig een artikel schrijven. Onder communicatie verstaan we bij Imbema het opzoeken van de dialoog. En juist dat doen we tijdens onze open up sessies waarbij we onze medewerkers per onderwerp periodiek meenemen in de ontwikkelingen en waarbij ruimschoots gelegenheid is tot het stellen van vragen.

Nieuwe medewerkers

Nieuwe medewerkers worden natuurlijk met open armen ontvangen!  Niet voor niets krijgen we vaak de term “warm bad” te horen. Als eerste zorgen we voor een zo prettig mogelijk sollicitatieproces. En als dan de keus op die ene medewerker is gevallen zorgen we voor een welkomstpakket én dat alle spullen op de eerste werkdag klaarliggen. Uiteraard hoort een inwerkschema én het handboek voor de echte Imbemiaan bij het standaard proces.

Stagiairs en afstudeerders bij Imbema

Stagiairs binnen het bedrijf vinden wij heel belangrijk. Niet alleen om de stagiair werkervaring te laten opdoen, maar ook voor de open blik. Hoe kijken zij naar onze organisatie? En ja, soms is de klik zo goed en zijn de mogelijkheden er waardoor de stagiairs en/of afstudeerders zelfs bij ons in dienst treden.

In balans

Tijdens de diverse lockdowns door Covid-19 hebben we geleerd dat gedeeltelijk thuiswerken een mooie oplossing is die bijdraagt aan de prive-werkbalans. Imbema heeft daarvoor een thuiswerkbeleid ingericht. Medewerkers spreken met hun leidinggevenden de mogelijkheden. We zouden Imbema niet zijn als ook dat niet in goed overleg zou gaan.

Milieu

Veilig en gezond werken

Maatschappelijk verantwoord inkopen

Imbema maakt langzaam de stap naar TCO/TP sourcing, dit houdt in: inkopen op basis van Total-Cost-of-Ownership en True Pricing. Vanuit inkoop willen we dit in de toekomst mee gaan nemen om beter maatschappelijk verantwoord te sourcen, we gaan dus naar meer dan alleen prijs/kwaliteit verhouding kijken! Zo houden we onszelf en onze leveranciers scherp op MVO-gebied!

REACH

Veel van onze leveranciers tekenen onze REACH-verklaring. Veilig werken is bij ons key. Door inzicht in onze supply chain te krijgen waar we gevaarlijke stoffen gebruiken, beperken we de kans op risico’s.

Code of Conduct

Als wij met nieuwe leveranciers een samenwerking aangaan, verlangen wij van hen dat zij akkoord gaan met onze Code of Conduct. Dit zijn omgangsnormen zowel met externen, maar ook intern bij het bedrijf. We zorgen er op deze manier voor dat onze supply base goed werkgeverschap vertoond, ethisch handelt en oog heeft op duurzaam ondernemen!

Innovatie en samenwerking

Transparantie

Imbema communiceert in- en extern over haar doelstellingen rondom duurzaam ondernemen. Als familiebedrijf staan wij middenin de samenleving en hechten we veel belang aan het transparant en betrouwbaar optreden richting alle betrokkenen, medewerkers, klanten, leveranciers en partners. Dit betekent ook dat wij transparant zijn over onze financiële resultaten; bij interesse kan je ons financieel jaarverslag opvragen via [email protected]

Certificaten en overige documentatie

Downloads

It’s teamwork

Onze specialisten op het gebied van duurzaamheid helpen je graag bij vragen, opmerkingen en suggesties. Neem voor meer informatie contact met ze op of vul het contactformulier in.

Contactformulier
  Privé: Myra Nales
  "De positie die Imbema inneemt in de keten, vind ik interessant. We zitten tussen de producent en de klant in. Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat het productiepatroon duurzamer wordt en hoe creëren we deze bewustwording bij onze leveranciers? Deze en nog veel meer topics maakt onze branche spannend."
  Privé: Myra Nales Quality Manager
  UP
  Heb je een vraag?
  Bel 023 – 554 67 66
  App +31 (0) 6 135 582 70
  of ga naar contactformulier