75 jaar Imbema

Krijg grip op de smering van je machinepark

Smeer je nog altijd handmatig? Kun je altijd  juiste smeermiddel op het juiste tijdstip, in de juiste dosering aanbrengen? Doe die vetspuit weg en schakel over op automatisch smeren zonder aanpassingen aan je machines. Het bespaart je kosten, vermindert slijtage en is ook nog eens veiliger voor je mensen.

Handmatig smeren vs. automatisch smeren. Wij hebben de voordelen en nadelen voor je op een rij gezet:

Handmatig smeren

 • Onbetrouwbaar

  Handmatig smeren vereist een streng tijdschema en uitgebreide instructies over welk smeermiddel in welke dosering waar aangebracht moet worden. Een fout is zo gemaakt. En wat gebeurt er als de smeerder net op die dag vrij is of verzuimd? Niet goed smeren leidt tot meer slijtage, schade en stilstand.

 • Onveilig

  Handmatig smeren zorgt voor onveilige situaties voor medewerkers. Zeker als dit gebeurt terwijl machines in bedrijf zijn.

 • Tijdrovend

  Handmatig smeren is tijdrovend. Smeerpunten moeten steeds weer nagelopen worden. Machines moeten vaak uit oogpunt van veiligheid stilgelegd worden.

Automatisch smeren

 • Betrouwbaar

  Automatische smeersystemen worden zo ingesteld, dat ze altijd de juiste hoeveelheid smeermiddel op het juiste tijdstip doseren. Ook als een medewerker met verlof is of met verzuim. Deze optimale manier van smeren leidt tot minder slijtage, minder tot geen uitval en stilstand.

 • Veilig

  Er komen geen menselijke meer aan te pas. Bij enkelpunts- en meerpuntsmeersystemen hoeft alleen periodiek een patroon met vet of olie vervangen te worden, bijvoorbeeld (half)jaarlijks tijdens een algemene onderhoudsstop.

 • Efficiënt

  Het automatisch smeersysteem doet efficiënt het werk. Medewerkers hoeven alleen nog maar periodiek een smeerpatroon te vervangen.

“Handmatig smeren is vaak onbetrouwbaar, onveilig, kost veel geld en is eigenlijk achterhaald. Een situatie die voor veel technische diensten wel vanzelfsprekend is.

Maar voor veilig, effectief en kostenefficiënte smering van machines en apparaten is automatische smering de allerbeste en meest duurzame oplossing.”

André Thissen
MLT I gecertificeerd triboloog

Zo zorgt een smeersysteem voor optimale smering

Onze flexibele smeersystemen van de Duitse producent perma zijn de ideale oplossing om automatische smering te gebruiken. Geen duur en ingewikkeld systemen. Maar eenvoudig, veilig, betrouwbaar, kostenbesparend en heel makkelijk te installeren.

Zo werkt een enkelpunts-smeersysteem

Voor elke situatie is er een oplossing

Onze smeersystemen zijn flexibel inzetbaar en hebben een zeer breed toepassingsgebied. Voor elke situatie is er een oplossing, zelfs voor ATEX omgevingen met explosiegevaar. Maar ook voor omgevingen met strenge hygiënemaatregelen zoals in de voedingsindustrie en farmaceutische industrie. Daarvoor hebben we verschillende uitvoeringen.

Chemisch

Werkt op basis van een activator met een insteltijd van 1, 3, 6 of 12 maanden. De activator zorgt voor een gecontroleerde chemische reactie waarna gasdruk een zuiger beweegt die  het smeermiddel geleidelijk doseert. Zeer geschikt voor ruimtes waar ATEX van kracht is.

Elektrisch

Werkt op basis van een batterij of vaste voeding die een instelbare controle-unit op het smeerpatroon aanstuurt. Met regelmatige pulsen wordt een een zuiger aangedreven die het smeermiddel precies doseert.

Enkelpunts

Met de enkelpuntssmeersystemen wordt één enkel smeerpunt voorzien van automatische smering, bijvoorbeeld een lagerblok. De enkelpunts uitvoeringen zijn er in chemische en elektrische uitvoering.

Meerpunts

Met de meerpuntssystemen worden meerdere smeerpunten tegelijk tot op een afstand van 10 meter voorzien van smeermiddel. De meerpuntssystemen zijn elektrisch aangedreven en programmeerbaar.

Uitproberen met kosteloze proefplaatsing

Wil je eerst de voordelen van automatisch smeren ervaren? Vraag dan een kosteloze proefplaatsing aan via de “Start aanvraag-knop“. Onze specialisten nemen dan contact met je op, om te kijken welke systeem het beste past en om een afspraak voor plaatsing te maken.

perma plaatsing smeerpatroon

Liever eerst even contact met onze specialisten? Je kunt ons ook bellen op 088 – 130 6030. Vraag naar de afdeling smeermiddelen en smeersystemen.

Nog vragen?

Bel onze experts op 088 – 130 6030 of stel een vraag via onderstaand contactformulier.

  UP
  Heb je een vraag?
  Bel 023 – 554 67 66
  App +31 (0) 6 135 582 70
  of ga naar contactformulier