De meestgestelde vragen over Flamingo

Heb ik voor de NFC-chips batterijen nodig?

Nee, NFC-chips werken helemaal zonder batterijen. De stroom die een NFC-chip nodig heeft wordt d.m.v. een speciale antenne in de chip opgevangen. De smartphone of tablet wekt deze stroom in de chip op wanneer de chip wordt uitgelezen.

Waarom kan ik geen iPhone of iPad gebruiken?

Flamingo maakt gebruik van NFC-technologie. Apple heeft deze technologie op haar apparaten niet vrijgegeven voor externe ontwikkelaars. Het is dus niet mogelijk om de Flamingo app te ontwikkelen voor iOS, het besturingssysteem van de iPhone en de iPad. Wanneer Apple deze technologie vrijgeeft, zullen wij de app ook geschikt maken voor iOS.

Zit een tablet of smartphone in het Flamingo pakket?

Nee, want Flamingo is juist gemaakt om op je eigen apparaten te gebruiken. Deze apparaten moeten wel NFC-technologie bevatten om de chips uit te kunnen lezen.

Zitten de NFC-chips in het Flamingo pakket?

Ja, wij zorgen ervoor dat je de juiste NFC-chips krijgt.

Welke gegevens van een slang kan ik opslaan?

 • Unieke ID van een slang
 • Typenummer
 • Specificaties
 • Toepassing
 • Rapportages
 • Documentatie (testcertificaat, inspectierapport, aankoopfactuur)
 • Beeldmateriaal

Hoe worden de gegevens die ik verzamel opgeslagen?

De data worden opgeslagen in een voor jou ingerichte eigen database in de cloud. Deze cloudopslag is streng beveiligd en redundant.

Kan iemand op afstand een NFC-chip uitlezen of aanpassen?

Nee, dat lukt niet. Een eigenschap van NFC (Near Field Communication) is dat de lezer relatief dicht bij de chip moet zijn om deze uit te kunnen lezen. In de praktijk enkele centimeters.

Kunnen mijn NFC-chips gehackt worden?

Een NFC-chip is nooit direct verbonden aan het internet. Daarnaast is de enige informatie die in een NFC-chip staat het unieke ID van de slang waar de chip aan vastzit. Met dit unieke ID is er nog altijd geen toegang tot de sterk beveiligde database.

Hoe leren mijn mensen de Flamingo app te gebruiken?

Je medewerkers worden door ons uitvoerig getraind zodat zij optimaal gebruik kunnen maken van Flamingo. Training kan bop locatie worden gegeven of in onze eigen trainingsruimte in Vlaardingen.

Moet ik de NFC-chips zelf aanbrengen op mijn slangen?

Je kunt zelf de NFC-chips op bestaande slangen aanbrengen en je database vullen. Je kunt er ook voor kiezen dat een van onze implementers dit samen met je doet of alle chips voor je aanbrengt.

Is de Flamingo app geschikt voor Android en iOS?

De app draait probleemloos op uitleesapparaten met Android. Ook op oudere versies vanaf Android 5.1, zoals op explosieveilige ATEX smartphones en tablets voorkomt. Een iOS-versie volgt op het moment dat Apple de mogelijkheden voor NFC op haar apparaten volledig vrijgeeft voor externe ontwikkelaars.

Kan de Flamingo app op een laptop of PC draaien?

De app zelf werk alleen op handlezers met het Android-systeem. Echter het backoffice gedeelte is een dashboard dat draait binnen een webbrowser. Dit kan dus op elk systeem (Windows, MacOS, Linux, Android, iOS en Chrome OS) met een internetbrowser gebruikt worden. Laptop, PC, smartphone en tablet.

Hoe wordt een slang gescand?

Iedere slang wordt voorzien van een unieke NFC-chip met daarin een uniek ID geprogrammeerd. Met uw tablet of smartphone kunt u op korte afstand deze chip uitlezen, waarna de informatie uit de chip op het scherm verschijnt. Meer over de toegepaste techniek lees je op deze website op de pagina “Zo werkt Flamingo”.

Heb ik een internetabonnement nodig?

Om realtime en up to date data over slangen op te kunnen halen uit de centrale database, is een internetverbinding nodig. Dat kan wifi, GPRS, 3G of 4G zijn. In situaties waarbij een internetverbinding niet voorhanden is, is het mogelijk om (beperkt) offline te identificeren.

Moet ik een specifieke type merk  smartphone of tablet aanschaffen?

Je hebt een specifieke smartphone of tablet nodig, het apparaat moet echter wel NFC-technologie ondersteunen en het Android besturingssysteem hebben. Omdat Apple de NFC-technologie voor externe ontwikkelaars niet heeft vrijgegeven, kun je geen iPhone of iPad gebruiken. Wanneer Apple de technologie vrijgeeft, zullen wij de app ook voor iOS beschikbaar maken.

Kan Flamingo gebruikt worden in zware (industriële) omstandigheden?

Ja, want er zitten nauwelijks beperkingen aan de omstandigheden waarin Flamingo kan worden toegepast. De omgeving heeft nauwelijks invloed op de techniek. Zelfs onder bijvoorbeeld een laag vuil en sneeuw zijn de NFC-chips van je slangen nog steeds uit te lezen. Bij de inzet van Flamingo in omgevingen met sterke elektromagnetische velden (EMF) testen wij wel eerst of de chip goed uitleesbaar is.

Kan Flamingo gebruikt worden in een omgeving met explosiegevaar; ATEX zone?

Ja, er zijn speciale NFC-chips die ATEX gecertificeerd zijn. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je ook een ATEX apparaat gebruikt om de NFC-chip uit te lezen.

Kan Flamingo ook op andere assets dan slangen worden gebruikt?

Het principe van Flamingo beperkt zich niet alleen tot slangen, maar kan ook op andere assets worden toegepast. De Flamingo app is wel gemaakt voor de toepassing op slangen. Wil je Flamingo voor andere assets inzetten? Dan kunnen wij de techniek achter deze app voor jouw toepassing geschikt maken. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Zijn de NFC-chips geschikt voor een omgeving waar voedsel bereid wordt; HACCP?

Ja, indien gewenst zorgen wij ervoor dat de NFC-chips detecteerbaar en traceerbaar zijn.

Waarom werkt Flamingo niet op een iPhone of iPad?

Flamingo maakt gebruik van NFC-technologie. Apple heeft deze technologie op haar apparaten niet vrijgegeven voor externe ontwikkelaars. Het is dus niet mogelijk om de Flamingo app te ontwikkelen voor iOS, het besturingssysteem van de iPhone en de iPad. Wanneer Apple deze technologie vrijgeeft, maken wij de app ook geschikt voor iOS.

Zijn de NFC-chips bij de prijs inbegrepen?

Aangezien de hoeveelheid en het beste type NFC-chip bij elke situatie anders is, worden deze apart berekend. Afhankelijk van het gekozen chiptype kun je uitgaan van enkele euro’s per NFC-chip. Uitzondering zijn chips voor ATEX.

Zijn tablets en smartphones bij de prijs inbegrepen?

Nee, want je kunt gewoon je eigen apparaten gebruiken. Deze dienen wel te zijn voorzien van NFC-technologie.

Heb je nog vragen?

Neem gerust contact op met één van onze specialisten op 088 – 130 6590. Of stel je vraag via het contactformulier.

  UP
  Heb je een vraag?
  Bel 023 – 554 67 66
  App +31 (0) 6 135 582 70
  of ga naar contactformulier