Digitaliseer je slangenbeheer met de Flamingo app

Flamingo is een digitaal beheersysteem voor slangen in je bedrijf. Via een handige smartphone app en slim dashboard in de cloud, heb je alle relevante informatie over je slangen direct bij de hand.

Lees hoe Flamingo voordelen oplevert voor alle afdelingen binnen je bedrijf.

Data voor een veiligere werkplek

Flamingo is een app die helpt uw processen veiliger te maken. Door slangen in je bedrijf te voorzien van speciale tags met NFC-chips, krijgt iedere slang zijn eigen unieke ID. Door de chip met de Flamingo app op een tablet of smartphone te scannen, weet je meteen welke slang je voor je hebt. Daardoor kun je nooit meer een verkeerde slang in gebruik nemen en voorkomt je gevaarlijke situaties. De data van Flamingo helpt je een veiligere werkplek te realiseren.

De nachtmerrie van iedere SHE manager

Ernstig letsel, schade aan het milieu en een deuk in het imago van het bedrijf. Dat is de nachtmerrie van iedere SHE manager, safety manager, KAM coördinator, veiligheidskundige of ieder ander die verantwoordelijk is voor veiligheid en milieu. Toch kan het zomaar gebeuren als betrouwbare identificatie van slangen niet op orde is.

Een verkeerde slang heeft flinke gevolgen

Slangen en koppelingen worden van materialen gemaakt die bestand zijn tegen een bepaalde reeks chemicaliën. Een slang waarmee olie wordt verpompt, is niet zomaar bestand tegen een sterk bijtend zuur. Wordt die slang daar toch voor ingezet, dan is de kans groot dat de slang barst, met een lekkage van gevaarlijke stoffen tot gevolg. Dat kan dan weer ernstige gevolgen hebben voor mens en milieu. Dan heb je ook nog eens een stevige kostenpost aan gespecialiseerde opruimwerkzaamheden. Nog niet gesproken over schade aan het imago van het bedrijf wanneer een incident in het nieuws komt.

Meteen de juiste informatie op je scherm

Bedrijven die slangen inzetten voor het verpompen van potentieel gevaarlijke stoffen, lopen een risico als een slang niet geïdentificeerd kan worden. Identificatie levert de gebruiker namelijk direct de juiste informatie op uw scherm:

 • Is deze slang geschikt om dit medium te verpompen?
 • Is deze slang getest en gecertificeerd?

Met een smartphone of tablet scan je de NFC-tag aan de slang. De Flamingo app geeft je binnen enkele tellen informatie waarmee je kunt zien of de gescande slang ook de juiste slang voor de werkzaamheden is.

Onder alle omstandigheden kunnen identificeren

Door het ontbreken van juiste markeringen of beschadigde en daardoor onleesbare markeringen zoals etiketten, barcodes, of metalen tags, maken het identificeren van een slang erg moeilijk. Bij het ontbreken van daglicht wordt het nog een extra uitdaging. NFC-tags hebben dit probleem niet. Deze kunnen onder alle omstandigheden uitgelezen worden. Dat voorkomt menselijke fouten als de markering op de slang verkeerd of helemaal niet wordt gelezen.

Of stel nog een vraag

  Door slangen te controleren met de Flamingo app, worden geen defecte of verkeerde slangen meer ingezet. Incidenten worden zo voorkomen.

  ‘Next level’ asset management

  Flamingo is een app die inzicht geeft in de gebruikshistorie van slangen. Door uw slangen te voorzien van speciale tags met NFC-chips, krijgt iedere slang een eigen ID. Door de NFC-chip met de Flamingo app op uw tablet of smartphone te scannen, verzamelt u de volledige gebruikshistorie van een slang. ‘Next level’ asset management.

  Controle over je assets

  Voor asset managers, maintenance managers en anderen die verantwoordelijk zijn voor assets en maintenance, betekent Flamingo een stuk minder zorgen. De data die de app verzamelt over alle slang in het bedrijf, zoals data van ingebruikname, gebruiksduur en locatie, maken het slangenbeheer een flink stuk eenvoudiger.

  Inzicht in levensduur

  Iedere slang heeft een bepaalde levensduur. Door gebruiksdata van iedere slang te verzamelen, krijg je inzichten in de levensduur van deze slangen. Als je weet dat een bepaalde slang bij 750 keer aankoppelen versleten is, dan weet je door Flamingo dat na de 700 ingezet te zijn, de slang moet worden vervangen. Zo voorkom je dat je voor een verrassing komt te staan als een slang tijdens het proces kapot gaat en daardoor werkzaamheden stil komen te liggen.

  Inzicht in toepassingen

  De Flamingo app geeft inzicht in welke slang voor welk deel van het productieproces geschikt is. De gebruiksdata van een slang geeft je ook inzicht binnen welke processen deze is toegepast.

  In branches zoals de voedingsindustrie willen kwaliteitsmanagers kruisbesmetting voorkomen. De controle met Flamingo voorkomt dat een slang wordt toegepast waar eerder een ander product doorheen ging, of die niet gereinigd is, waardoor de kwaliteit van het product niet meer gegarandeerd kan worden. Zo hoeft de productie niet gestaakt te worden en heb je geen werk en kosten aan het afvoeren van besmet product.

  Onder alle omstandigheden kunnen identificeren

  Het ontbreken van juiste markeringen of beschadigde markeringen zoals etiketten, barcodes, of metalen tags, maken het identificeren van een slang  moeilijk. Bij het ontbreken van daglicht wordt het nog een extra uitdaging. NFC-tags hebben dit probleem niet. Deze kunnen onder alle omstandigheden uitgelezen worden. Dat scheelt een hoop tijd die anders verloren zou gaan met het zoeken naar een markering.

  Ontwikkeld in samenwerking met de branche

  Flamingo is door Imbema ontwikkeld in samenwerking met toonaangevende ondernemingen uit de op- en overslagbranche.

  Of stel nog een vraag

   Met de Flamingo app weet je van iedere slang exact waarvoor deze geschikt is, hoe lang en hoe vaak deze in gebruik is geweest.

   Menselijke fouten worden uitgesloten

   Flamingo is een app die meer snelheid geeft aan uw processen. Door uw slangen te voorzien van speciale tags met NFC-chips, krijgt iedere slang zijn eigen unieke ID. Door de NFC-chip met de Flamingo app op uw tablet of smartphone te scannen, weet je direct of de juiste slang voor de job is geselecteerd. Daardoor is een extra controle niet meer nodig wat veel tijd bespaart.

   Laad- en lostijden versnellen

   Loading managers, production managers, operators, ze willen allemaal dat bij het aan- en afkoppelen van slangen zo min mogelijk tijd verloren gaat. Bij veel bedrijven blijkt hier makkelijk tijdswinst te boeken. Zoals met de procedures rondom het aan- en afkoppelen van slangen aan bijvoorbeeld pompen. Veel bedrijven passen het vier-ogen-principe toe. De ene operator selecteert de juiste slang en koppelt deze aan. Een andere operator controleert of het werk juist is uitgevoerd. De Flamingo app helpt om tijdswinst te boeken waardoor laad- en lostijden flink gereduceerd worden.

   De app controleert het werk van de operator

   De extra controle of de juiste slang is geselecteerd kost veel tijd. Een tweede operator moet deze controle uitvoeren, kan in die tijd geen andere werkzaamheden doen en moet zijn eigen werkzaamheden laten vallen. In sommige gevallen moet de tweede operator van de andere kant van het terrein komen. De Flamingo app kan als extra optie deze controle voor je uitvoeren. Door de NFC-tags op de aansluitpunten uit te lezen en te vergelijken met de gegevens uit de werkopdracht ui je ERP, geeft de app direct na het uitlezen aan, of de juiste slang voor de job is geselecteerd. Voordelen:

   • het verpompen van medium kan aanzienlijk sneller van start;
   • extra controle door de tweede operator is overbodig;
   • tweede operator hoeft eigen werkzaamheden niet meet te onderbreken;
   • menselijke fouten worden uitgesloten;
   • efficiency neemt flink toe.

   In een paar tellen cruciale vragen beantwoord krijgen

   De Flamingo app kan meer dan alleen een controle uitvoeren. De app beantwoord direct vragen die cruciaal zijn voor de controle van een slang, zoals:

   • Wat voor type slang heb ik voor me?
   • Hoe vaak is deze al gebruikt?
   • Is de slang gecertificeerd?
   • Welk medium mag ik met deze slang verpompen?

   Direct na het uitlezen van een NFC-tag, haalt de app gegevens uit de centrale database van Flamingo en toont deze overzichtelijk op het scherm. Zo hoef je niet in de papierstapels te duiken of eindeloos in mappen met documenten te zoeken.

   Onder alle omstandigheden kunnen identificeren

   Het ontbreken van juiste markeringen of beschadigde markeringen zoals etiketten, barcodes, of metalen tags, maken het identificeren van een slang erg moeilijk. Bij het ontbreken van daglicht wordt het nog een extra uitdaging. NFC-tags hebben dit probleem niet. Deze kunnen onder alle omstandigheden uitgelezen worden. Dat scheelt een hoop tijd die anders verloren zou gaan met het zoeken naar een markering.

   Of stel nog een vraag

    Door de Flamingo app de extra controle uit te laten voeren, kun je veel sneller starten met laden en lossen.

    Data voor het optimaliseren van onderhoudsprogramma’s

    Flamingo is een app die inzicht geeft in de gebruikshistorie van je slangen. Hoe lang is een slang in gebruik? Waar is deze voor het laatst gebruikt? Is deze slang nog gecertificeerd, of moet die nog gerepareerd worden? Wanneer moet deze slang vervangen worden? Waardevolle data voor het optimaliseren van onderhoudsprogramma’s.

    Uptime; het verschil tussen winst en verlies

    Uptime is het belangrijkste woord in het vocabulaire van hen die verantwoordelijk zijn voor onderhoud en productie. Production manager, asset manager, maintenance manager; ze willen allemaal niet dat het productieproces ongepland stil komt te staan door een storing aan een machine in de productielijn. Want uptime is het verschil zijn tussen winst en verlies.

    De Flamingo app helpt met slim onderhoud

    Slimme onderhoudsplannen dragen bij aan het verbeteren van de uptime. In die onderhoudsplannen kun je nu ook preventief onderhoud aan slangen en koppelingen opnemen. Door inzicht of en wanneer slangen vervangen of gecertificeerd moeten te worden. De Flamingo app van Imbema geeft je dat inzicht. Op je smartphone, tablet of dashboard in de cloud.

    Op basis van gebruikshistorie preventief onderhoud plannen

    Door iedere slang in het productieproces te voorzien van een tag met NFC-chip, kun je iedere slang een unieke eigen ID meegeven. De Flamingo app stelt je in staat om deze tag met unieke ID te scannen en de gegevens van de slang op te vragen of op te slaan. Zo ook de gebruikshistorie, zoals:

    • herkomst van de slang;
    • toepassingen van de slang;
    • waar de slang in het productieproces is ingezet;
    • wanneer en door wie de slang is gemonteerd;
    • gerapporteerde schade;
    • levensduur van de slang;
    • testcertificaat van de slang;
    • foto van de slang;
    • inspectierapport bij bijvoorbeeld een routinecontrole.

    Data in een centrale database

    Door data in een centrale database op te slaan kun je onderhoud nog beter plannen. Want als je weet dat een slang een levensduur van 8000 uur heeft (door gebruiksdata uit je eigen database), dan weet je exact wanneer je de slang moet gaan vervangen. Met deze belangrijke data staat het productieproces niet meer stil, omdat er plots ergens een lekkende slang is.

    Geen papierwerk meer

    De Flamingo oplossing bespaart je ook een hoop papieren ellende. Documenten zoals onderhoudsrapportages, testrapporten, testcertificaten en andere rapportages kunt in je eigen database in de cloud opslaan en met de Flamingo app op elke plaats en elk tijdstip weer opvragen. Zo voorkomt je bijvoorbeeld dat belangrijke informatie over een slang, bijvoorbeeld de constatering van een beschadiging, niet meer onderop in een stapel papier terechtkomt.

    Of stel nog een vraag

     Door gebruiksdata uit Flamingo weet je de levensduur slangen. Dat stelt je in staat om deze met preventief onderhoud te vervangen. Stilstand door een defecte slang is daarmee verleden tijd.

     Alle belangrijke documentatie in de cloud

     Kun je met één druk op de kop alle relevante documenten (certificaat, testrapport, inspectierapport, enz.) inzien die bij één bepaalde slang horen? Of moet je eerst zoeken in een computer in verschillende mappen? Of misschien wel papieren dossiers ergens uit een ordner halen? En weet je dan zeker of die documenten wel bij die slang horen? Met Flamingo heb je alle belangrijke documentatie in je dashboard.

     Documenten direct op je scherm

     Bij bedrijven waar slangen worden gebruikt bij belangrijke processen, worden verschillende documenten bewaard die bij die slangen horen, zoals:

     • Certificaat
     • Testrapport
     • Inspectierapport
     • Reinigingsrapport

     Wanneer je met deze slangen gaat werken, of wanneer een inspectie moet worden uitgevoerd, is het belangrijk dat je deze documenten direct binnen handbereik hebt. Hoe vervelend is het dan als je eerst moet zoeken naar deze documenten, of als je na lang zoelen tot de conclusie komt dat cruciale documenten kwijt zijn? Flamingo controleert of de slang überhaupt wel ingezet kan worden, zonder dat je die documenten eerst hoeft door te nemen. Bijvoorbeeld door te controleren of de certificering van de slang nog up to date is.

     Alle belangrijke documenten direct op je scherm

     Flamingo lost dit probleem voor je op. Met Flamingo heeft u deze belangrijke documenten in de cloud staan. Door met de app de slang te scannen weet je direct welke slang je voor je heeft. Daarna haalt Flamingo alle belangrijke documenten uit de cloud en toont deze op je scherm. Op je PC, laptop of tablet.

     Altijd en overal toegang tot je documenten

     Het voordeel van documentbeheer met Flamingo is dat al uw documenten in de cloud zijn opgeslagen. Dat betekent dat je overal toegang heeft tot deze belangrijke informatie. Of je nu vanuit kantoor werkt, op het terrein van uw bedrijf of ergens op locatie bij een klant. Het enige wat je nodig hebt is een internetverbinding; wifi, 3G of 4G.

     Nooit meer documenten kwijt

     Documenten in de cloud staan altijd veilig opgeslagen. Door de betrouwbare backup-systemen kun je nooit een document verliezen. Dat is wel anders bij papieren dossiers, of digitale documenten die staan opgeslagen op een laptop of PC.

     Veilige opslag

     Flamingo maakt voor de cloudopslag van je documenten alleen gebruik van betrouwbare platformen met meerdere beveiligingslagen. Jijzelf bepaalt wie toegang heeft tot de database en wie documenten mag inzien, wijzigen, toevoegen of mag verwijderen. Jouw slangendocumentatie staar veilig achter slot en grendel.

     Of stel nog een vraag

      Omdat Flamingo alle data en documentatie over slangen in de cloud opslaat, kan een document nooit meer kwijtraken.

      Data als garantie voor kwaliteit

      Of het nu de chemie, petrochemie, voedingsindustrie of op- en overslag is. Kwaliteit speelt in al deze sectoren een belangrijke rol. Van het borgen van kritische processen tot de kwaliteit van de geleverde oplossing. Of dat nu een dienst of een tastbaar product is. Flamingo is een app die je met data helpt om kwaliteit te verbeteren en te garanderen.

      Een verkeerde of vervuilde slang gebruiken

      Je klant verwacht een bepaalde kwaliteitsstandaard, zoals de zuiverheid van een product. Of dat nu een gevaarlijke chemische stof is of een frisdrank. Belangrijk is dat de slangen waardoor je dit product transporteert schoon zijn, zodat het product zuiver van samenstelling blijft. Maar dat is niet het geval als medewerkers een verkeerde of vervuilde slang gebruiken, omdat men deze goed niet kon identificeren. Het label was van de slang gevallen of de markering door reiniging of slijtage vervaagd. Allerlei redenen die identificatie moeilijk maken.

      Iedere slang een unieke identiteit

      Met de Flamingo app voorkom je dit. Het enige wat daarvoor nodig is zijn tags met NFC-chips en een smartphone of tablet. De slangen voorzie je van NFC-tags. Iedere tag geeft een slang een eigen unieke identiteit. Door de chip uit te lezen met je smartphone of tablet met daarop de Flamingo app, kun je informatie over deze slang uit een centrale database ophalen. In die database staat belangrijke informatie over die slang.

      Database met informatie over iedere afzonderlijke slang

      In de Flamingo database is alle informatie opgeslagen voor iedere afzonderlijke slang. Denk aan data zoals:

      • toepassingen van de slang;
      • waar de slang in het productieproces is ingezet;
      • wanneer de slang voor het laatst is gereinigd;
      • wanneer en door wie de slang is gemonteerd;
      • levensduur van de slang;
      • testcertificaat van de slang;
      • inspectierapport bij bijvoorbeeld een routinecontrole;
      • herkomst/leverancier van de slang.

      Met deze data binnen handbereik is de kans dat een verkeerde of niet gereinigde slang door een menselijke fout wordt ingezet, vrijwel nihil.

      Processen

      De Flamingo app helpt je processen te optimaliseren en kwaliteit te borgen. Alle data over je slangen is snel en makkelijk toegankelijk op één plek en overal te raadplegen.

      Of stel nog een vraag

       Met de Flamingo app voorkom je incidenten gehad waarbij een vervuilde of verkeerde slang word ingezet.

       UP
       Heb je een vraag?
       Bel 023 – 554 67 66
       App +31 (0) 6 135 582 70
       of ga naar contactformulier