9 vragen bij gebruik van slangen en koppelingen

Een lekkende slang of koppeling in een fabriek lijkt een klein incident, maar kan grote gevolgen hebben. Vooral als het gaat om slangen die onder hoge druk staan, waar grote hoeveelheden medium, hete, brandbare, giftige of hele kostbare stoffen doorheen gaan. Denk bijvoorbeeld aan de veiligheid van personeel en gevolgen voor het milieu. Daarnaast kosten door productieverlies en stilstand of kosten voor het specialistisch opruimen van een spillage.

slangen-en-koppelingen-Imbema

Imagoschade

Daar blijft het vaak niet bij, want het schaadt het imago van uw bedrijf flink wanneer personeel letsel heeft opgelopen of zo’n incident leidt tot overlast in de omgeving. Het laatste dat je kunt gebruiken zijn klanten die om zulke redenen liever elders hun producten kopen.

De 9 belangrijke vragen

Of je het zover laat komen heb je helemaal in eigen hand. Daarom stellen wij je 9 belangrijke vragen:

  1. Laat je alle slangen in het bedrijf regelmatig inspecteren?
  2. Waarop inspecteer je slangen, alleen visuele inspectie of ook een druktest?
  3. Hoe identificeer je al deze slangen?
  4. Heb je voor alle slangen een “controlebewijs” of testcertificaat nodig?
  5. Zijn je mensen wel gekwalificeerd om deze inspecties en testen te doen?
  6. Hoe zorg je dat een “slechte slang” snel vervangen wordt?
  7. Registreer je dit alles overzichtelijk op een veilige plek?
  8. Hoe toon je bij onverhoopt falen dat je het slangbeheer onder controle hebt?
  9. Hoe organiseer je dit en hoe weet je of je dan voldoet aan normen, wet- en regelgeving?

Kosten voor personeel, apparatuur en software

Het opzetten van procedures en een goed systeem voor slangbeheer is tijdrovend, kost geld en vergt veel van de organisatie. Je moet je mensen opleiden en investeren in apparatuur om te testen en software om je beheerdata te registreren. Hopelijk dat je personeel dan niet verzuimt op een dag dat noodzakelijke inspecties plaats hadden moeten vinden.

Slangenbeheer uitbesteden

Een optie is om het slangenbeheer uit te besteden. Bij voorkeur bij een partner die full service levert. Dus niet alleen je slangen inspecteert, maar ook op locatie identificeert, test, certificeert, vervangt en in een veilige omgeving de beheergegevens voor je inzichtelijk opslaat. En die je daarnaast een antwoord geeft op vragen over toepassingen, normeringen, wet- en regelgeving. Maar minstens zo belangrijk, gemaakte afspraken met je nakomt. Zo heb je geen zorgen meer, maar heb je het beheer wel in eigen hand. Mocht er dan onverhoopt toch een incident zijn, dan kan je direct aantonen dat je slangbeheer waterdicht is!

Hose Care Program

Meer weten over full service slangbeheer? Kijk dan eens op www.IHCP.nl, het Imbema Hose Care Program. Neem contact met ons op en ontdek hoe je zorgeloos slangbeheer realiseert of zelfs verbetert. Maak gebruik van het online contactformulier.

1
UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier