Aanblaasunit voor adembescherming geeft inzicht in onveilig gedrag

Wanneer je verantwoordelijk bent voor de arbeidsomstandigheden binnen je bedrijf, wil je er alles aan doen om je personeel veilig te laten werken. Als je adembescherming verstrekt, wil je dat deze ook goed gebruikt wordt. Maar, 40 uur per week toezicht hierop houden is in de praktijk niet haalbaar. Met die vraag zijn wij aan de slag gegaan en kunnen we nu een oplossing bieden in de vorm van automatisering.

Ingebouwde computer in aanblaasunits

Aanblaasunits zijn niet meer dan apparaten die lucht aanzuigen door een aantal filters en die in een masker blazen. Het is vaak een combinatie van een ventilatormotor en een microcomputer die hun voeding uit een accu halen. De functie van de microcomputer is om het stroomverbruik te meten. Het stroomverbruik zegt namelijk iets over de staat van de filters.

Stroomverbruik geeft inzicht in gebruik

Het stroomverbruik van de ventilatormotor is afhankelijk van de luchtweerstand die door de filters wordt gegenereerd.  Door dit te meten en afwijkingen te analyseren heb je inzicht in de toestand van de filterpatronen en het systeem. bijvoorbeeld:

Te laag stroomverbruik

De motorunit verbruikt weinig stroom als de aangezogen lucht relatief weinig weerstand ondervindt. Dat kan als er bijvoorbeeld geen filterpatronen voor stof, verkeerde filterpatronen op de unit zijn geschroefd of helemaal geen filterpatronen.

Te hoog stroomverbruik

De motorunit verbruikt weinig stroom als de aangezogen of in het masker ingeblazen lucht relatief weinig weerstand ondervindt. De luchtslang naar het masker kan verstopt of bekneld hebben gezeten. Of de luchttoevoer is verstopt geweest, door bijvoorbeeld verzadigde filterpatronen of een andere blokkade.

Het systeem alarmeert de gebruiker

De aanblaassystemen van Sundström Safety, SR 500 en SR 700, hebben zo’n microcomputer. Op basis van een aantal algoritmes, zoals het stroomverbruik, alarmeert het systeem de gebruiker met een waarschuwingslicht, geluidssignaal en trilsignaal. Zodoende kan men ooit onverwacht in een situatie raken waarin het systeem niet meer voldoende functioneert en men niet voldoende overdruk in het masker heeft. Dan loopt de gebruik het risico vervuilde lucht in te ademen.

Dataopslag voor latere analyse

De systemen van Sundström leveren nog extra toegevoegde waarde. De microcomputer slaat data over het gebruik op in het geheugen. Die data geeft inzicht in hoe het systeem is gebruikt, zoal de gebruiksduur maar ook het stroomverbruik. Met dat laatste kan weer geanalyseerd worden of de gebruiker het systeem juist en optimaal gebruikt.

De Average power level heeft een groene kleur, het systeem is met de juiste filterpatronen gebruikt. Een rode kleur geeft aan dat het systeem niet juist wordt gebruikt en alarmeringen mogelijk worden genegeerd.

Data uitlezen in ons service center of op locatie

Het uitlezen van deze data doen wij standaard tijdens het jaarlijkse onderhoud aan de systemen. Maar uitlezen kan op ieder gewenst moment. Wij koppelen onze laptop met software aan het systeem in ons service center of op locatie. Bij afwijkingen wordt dit aan de verantwoordelijke binnen het bedrijf gerapporteerd.

Meer weten?

Bel onze specialisten op 088 – 130 6030 of maak gebruik van onderstaand contactformulier.


  1
  UP
  Heb je een vraag?
  Bel 023 – 554 67 66
  App +31 (0) 6 135 582 70
  of ga naar contactformulier