Mijn doel is pas bereikt als mijn klanten gezond blijven dankzij onze kennis en producten

In de 12 jaar dat ik mij bezighoudt met een veilige werkomgeving  ben ik heel wat te weten gekomen over adembeschermingsmiddelen. Ik weet dat ik veel ook nog niet weet. Ik vind het namelijk machtig interessant om mijn vingers achter een theorie of bewering te krijgen en deze zo ver mogelijk te ontrafelen. Commercieel gezien is dat niet het eerste waar je aan denkt wanneer je klanten bezoekt. Ik loop daarom ook niet met een orderblok onder mijn arm bij mijn klanten naar binnen. Mijn doel is pas bereikt als mijn klanten gezond blijven dankzij onze kennis en producten.

Wat je kunt oppikken uit de praktijk is bijzonder waardevol

Naast Product manager voor ons productenpakket adembescherming ben ik ook Middelbaar Veiligheidskundige en was ik één van de eersten in Nederland die de opleiding Adviseur PBM van (toen nog de AVAG) deed bij Copla. Inmiddels ben ik ook auteur/redacteur, bestuurslid van een vereniging van veiligheid professionals in de Rotterdamse haven en lid van de zeer kundige werkgroep Adembescherming van de Stichting Industriële Reiniging (SIR). Mijn kennis haal ik bij mijn collega werkgroepleden maar ook heel veel bij de International Society for Respiratory Protection ISRP. Dat is een club van zeer kundige mensen (academici, hoogleraren, onderzoekers, etc.) met intrinsieke interesse in adembescherming. Daarnaast geef ik presentaties en lezingen. Bijvoorbeeld voor vakgenoten of gewoon voor mensen die adembescherming in de praktijk toepassen. Niet alleen om mijn eigen kennis over te brengen, maar ook om nieuwe kennis op te doen. Wat je oppikt uit de praktijk is bijzonder waardevol. De ervaringen uit de praktijk neem ik mee. Bijvoorbeeld in presentaties en producttrainingen, maar deel ik ook met onze producenten om tot nog betere oplossingen te komen. Zo heb ik als doel om elke dag wat bij te leren.

Wetten en regels, politiek en gewoontes, (bedrijfs)culturen en aannames

Na 12 jaar kan ik niet anders dan concluderen dat het bereiken van een veilige werkomgeving met adembescherming uitdagend is. Je hebt te maken met wetten en regels, politiek en gewoontes, (bedrijfs)culturen en aannames. Daarnaast zijn verschillende personen je gesprekspartner, van veiligheidskundigen tot arbospecialisten en van inkopers tot de directie. En natuurlijk de belangrijkste mensen, de gebruikers. Zij hebben hebben allemaal, vanuit hun eigen vakgebieden en doelstellingen, een eigen kijk op de materie. Dat maakt de weg naar een veilige werkomgeving een met veel bochten en afritten. Toch bereiken we altijd de eindbestemming, een veilige werkplek.

Ervoor zorgen dat de beste adembescherming tot de beschikking van gebruikers staat

We hebben nu al 10 jaar een intensieve samenwerking met de Zweedse producent Sundström Safety AB. Daar ben ik heel erg blij mee. Het familiebedrijf Sundström heeft een duidelijke missie. Dat is ervoor zorgen dat de beste adembescherming tot de beschikking van gebruikers staat. Daarom vertel ik onze klanten ook dat Sundström geen wegwerpmaskers produceert, ondanks dat de verdiensten met dit soort producten groot zijn. Het heeft namelijk helemaal geen zin om een makkelijk product te produceren die de gebruiker nauwelijks voordeel biedt. Ik vind dat wegwerpmaskers over het algemeen onvoldoende bescherming bieden. Je kunt eindeloos proberen een houten wiel te verbeteren, maar het blijft een houten wiel.

Als het blootstellingsniveau en de blootstellingsduur relatief laag zijn

Toch vind je wegwerpmaskers binnen ons aanbod. Er zijn bepaalde situaties waarin een wegwerpmasker voldoende bescherming biedt. Als je bijvoorbeeld incidenteel adembescherming nodig hebt en het blootstellingsniveau laag is en de blootstellingsduur kort is. Voor die enkele gevallen bieden we dan de wegwerpmaskers van het merk Segre omdat we daarvan weten dat deze betrouwbaar zijn.

Het draait helemaal niet om wat wij vinden

Terug naar het houten wiel. Wij, mijn collega’s en ik, doen het anders. We gaan niet zeggen dat onze producten veel beter zijn en dat ze veel comfortabeler zijn. Ook gaan we niet zeggen dat ze vele malen beter zijn dan de norm verlangt (de norm is immers een drempelwaarde!). Daar heb jij als gebruiker namelijk helemaal niet zoveel aan. Wat we wel doen is je laten begrijpen waarom je bepaalde keuzes moet maken. Hoe jouw lichaam werkt en hoe adembescherming, om jouw lichamelijk niet in de weg te zitten, moet werken. Als wij dat gedaan hebben zeg jij pas dat de Sundström producten beter, comfortabeler en betrouwbaarder zijn. Uiteindelijk draait het helemaal niet om wat wij ervan vinden, maar wat jij ervan vindt. Het gaat tenslotte om jouw gezondheid!

Blijf ademen, blijf gezond…

UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier