Adembescherming en een baard

Ongeschoren een halfmasker of volgelaatmasker gebruiken is dramatisch voor je bescherming. Moeten gebruiker van adembescherming zich dan echt dagelijks scheren?

Werkgevers doen er veel aan om hun personeel te voorzien van de beste persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals adembescherming. Maar als de gebruiker van een masker besluit om zich een dag niet te scheren, dan heeft u een groot probleem. Een situatie die ik helaas nog veel te vaak tegenkom. Ik zal uitleggen waarom deze maskers met een baard niet veilig meer zijn, en welke oplossingen er zijn voor diegenen toch echt een baard willen dragen.

Afsluiting tussen masker en gezicht

Wegwerpmaskers, halfgelaatsmaskers en volgelaatsmaskers zijn adembescherming gebaseerd op onderdruk. Bij dit type maskers ontstaat door inademen een onderdruk, waardoor lucht door het filter het masker binnenstroomt. De afsluiting tussen masker en gezicht moet perfect zijn, anders wordt alsnog verontreinigde lucht ingeademd. Als die afsluiting perfect is, mag gerekend worden met de nominale protectiefactoren die in de norm beschreven staan, bijvoorbeeld:

Soort masker:       Filtertype:            Protectiefactor:

Wegwerpmasker   FFP2                  12 x

Halfgelaatmasker  P3                       50 x

Volgelaatmasker   P3                       1000 x

Niet scheren is dramatisch slecht voor protectiefactor

Deze waarden zijn vastgesteld in laboratoria met een masker op een glad gezicht. Maar nu besluit de gebruiker zich niet te scheren. De gevolgen voor de protectiefactor zijn dramatisch slecht, blijkt uit een onderzoek van Sundström Safety AB, producent van adembescherming. Zij namen een SR 100 siliconen halfmasker en testte deze uit op een aantal proefpersonen. De protectiefactor, de mate van bescherming, nam snel af naarmate het gezicht niet geschoren werd.

Glad geschoren                  100%

Na 24-48 uur niet scheren   < 50% Volle baard                        < 1% Bij andere merken liep de protectiefactor na 24-48 uur niet scheren zelfs al terug tot minder dan 10%!

Gezondheid in gevaar

De gezondheid van werknemers met een (stoppel)baard is in gevaar. De effectiviteit van adembescherming loopt flink terug als de drager zich niet scheert. Zelfs zo ver terug dat een gevaarlijk concentratie vervuilde lucht gewoon wordt ingeademd. De conclusie is eenvoudig, het gezicht moet glad zijn, dus de baard eraf…. Maar dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Een baard is namelijk erg populair! Daarnaast kan een baard kan ook om culturele of geloofsredenen gedragen worden. Voor die situaties is een overdruksysteem zeker dé oplossing.

Oplossing voor de baarddragers

Bij adembescherming met overdruk wordt door een apart apparaat vervuilde lucht tot schone ademlucht gefilterd. Zo’n apparaat kan een externe perslucht compressor zijn met een aparte filterunit, maar ook een motorunit die op de rug gedragen wordt. De schone lucht wordt via een slang aangevoerd op een kap die op het hoofd gedragen wordt. Deze kap dekt weer het gelaat af. Schone lucht wordt dan door de kap weer naar buiten geblazen. Door de overdruk in de kap, kan verontreinigde lucht van buiten niet naar binnen.

Baard geen kritische factor meer

Voordeel van dit systeem is dat een baard geen kritische factor meer is. De protectiefactor blijft gegarandeerd, ideaal dus voor baarddragers. Alle kappen die aan aan de protectie factor TH3 voldoen bieden een nominale protectiefactor van 500x. Daarmee bieden deze kappen ook nog eens veel betere bescherming dan een gewoon halfgelaatmasker (50x).

Meer weten?

Meer weten over dit onderwerp of op zoek naar een oplossing? Bel onze specialisten op 088 – 130 6030 of gebruik onderstaand contactformulier.


  1
  UP
  Heb je een vraag?
  Bel 023 – 554 67 66
  App +31 (0) 6 135 582 70
  of ga naar contactformulier