Adembescherming kiezen; met welke normen moet je rekening houden?

15-11-2018
Adembescherming kiezen; met welke normen moet je rekening houden?

Vaak krijgen wij vragen over de verschillende normen op het gebied van adembescherming. Welke norm is nu van toepassing en moet ik gebruiken? Welke producten voldoen aan bijvoorbeeld EN 141 of wat houdt de norm EN 149 nu eigenlijk in? Wij helpen je op weg.

Normen en een rijbewijs

Als je voor je medewerker een nieuwe bestelwagen aanschaft, weet je zeker dat deze voldoet aan strenge normen m.b.t. veiligheid en uitstoot. Anders zou deze bestelwagen überhaupt niet toegelaten zijn op de openbare weg. Bij de aanschaf zul je je waarschijnlijk niet zozeer verdiepen in de details van alle normen die daarmee gemoeid zijn. Wat je wel zeker weet is dat de medewerker over een rijbewijs beschikt. Dat rijbewijs is je garantie dat de medewerker weet hoe hij een auto moet besturen en de verkeersregels kent. Zo weet jij dat die medewerker veilig op weg gaat. Zo zit het eigenlijk ook met normen voor adembescherming.

quotes

Het enige waar je als gebruiker rekening mee moet houden is de norm EN 529.

EN 529 vertelt over hoe we met adembeschermingsmiddelen moeten werken

EN 141, EN 143, EN 149 en nog veel meer normen zeggen allemaal wat over de technische details van een adembeschermingsmiddel, maar vertellen niet over hoe je het beschermingsmiddel moet gebruiken. Dat staat in de norm EN 529. Die norm vertelt o.a. over hoe we met adembeschermingsmiddelen moeten werken en lijkt een beetje op dat rijbewijs. Dat rijbewijs haal je pas als je weet hoe je een auto moet besturen en de verkeersregels kent.

EN 529 geeft je handvatten

De norm EN 529 geeft je handvatten voor hoe je de juiste, voor de werkzaamheden geschikte, adembescherming moet kiezen. Maar ook hoe de gebruikers voorgelicht en getraind moeten worden. Daarnaast geeft deze norm je handvatten voor hoe de middelen getest, gereinigd, onderhouden en gerepareerd moeten worden.

De winst als je de norm toepast

Als je de norm (richtlijnen) goed toepast dan weten je medewerkers:

Hoe met adembescherming te werken:

Als iemand besluit een masker ondersteboven op te doen heeft het totaal geen nut. Dat geldt ook voor wat te doen als het beschermingsmiddel tijdens de werkzaamheden stuk gaat.

Wat de gevaren zijn als men vervuilde lucht inademt:

Niet dat men in een gevaarlijke omgeving even het masker af doet, omdat het niet zo lekker zit.

Hoe het beschermingsmiddel te onderhouden:

Als een masker door slecht onderhoud lekkages vertoont, is de beschermende werking verdwenen.

Welk beschermingsmiddel te kiezen:

Het zal niet de eerste keer zijn dat een wegwerpmasker of halfmasker met fijnstoffilter gebruikt wordt om tegen verfdampen te beschermen.

De allergrootste besparing die je kunt realiseren

EN 529 schrijft nog veel meer zaken voor die je helpen met de keuze voor de juiste adembescherming en de juiste toepassing ervan. Geen belemmerende voorschriften, maar voorschriften waarmee de veiligheid van je medewerkers gewaarborgd wordt. Minder verzuim door foutief gebruik van adembescherming is de allergrootste besparing die je kunt realiseren.

Nog hulp nodig?