Kun je wel op adembescherming vertrouwen?

Zou je met deze paarse snorkel het water in duiken? Waarschijnlijk niet. Toch duiken veel mensen voor hun werk maar ook privé vaak in het water met deze snorkel, zonder dat ze het zelf weten. Het gebeurt namelijk met het gebruik van adembescherming…

In feite zwem je onderwater met de afgebeelde snorkel

Een masker heeft een bepaalde nominale protectiefactor (NPF). Daarmee is het voor de gebruiker duidelijk hoe goed het masker bijvoorbeeld fijnstof filtert. Een FFP1 wegwerpmasker heeft een NPF van 4. Dat betekent dat van iedere 100 deeltjes aan de buitenkant van het masker, er 100/4 = 25 deeltjes maximaal door het wegwerpmasker heen mogen gaan. Met een stofmasker lijkt het er dan ook op dat je 100% beschermd bent, maar in feite zwem je onderwater met de afgebeelde snorkel. Elke keer dat je inademt, komt er hinderlijk of mogelijk schadelijk stof in je longen.

Omdat ze zo goedkoop zijn

Deze wegwerpmaskers worden toch volop verkocht, zoals in de bouwmarkten. Vervolgens zijn er consumenten die stofmaskers voor meer gebruiken dan ze feitelijk geschikt zijn. Denk aan sloopwerkzaamheden waarbij gevaarlijk kwartsstof vrijkomt. Maar ook bij de technische groothandel worden nog altijd FFP1 maskers verkocht. Daar kiest de klant voor dit wegwerpmasker omdat ze zo goedkoop zijn of dat de inademweerstand zo laag is. Er wordt nauwelijks rekening gehouden met het soort werkzaamheden en de omstandigheden waarin je als klant werkt.

Elk type adembescherming is een snorkel. Het ene type met meer gaten dan het andere. Met welk type neem jij een duik in het diepe? Ofwel, hoeveel lekkage vind je acceptabel  voor een duik in het diepe?

Ga niet over een nacht ijs

De keuze is niet eenvoudig. Er zijn veel factoren waar je rekening mee moet houden bij de keuze voor adembescherming, zoals:

  • Waar moet ik mezelf tegen beschermen?
  • Hoe hoog zijn de concentraties?
  • Hoe lang stel ik mezelf bloot?
  • Hoeveel fysieke inspanning ga ik doen?

Ga daarom niet over een nacht ijs gaan, maar laat jezelf adviseren door een deskundige.

1
UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier