Alles wat je moet weten over de smering van staalkabels

De veiligheid, levensduur en betrouwbaarheid van een staalkabel voor hef- en hijswerkzaamheden hangen sterk af van hoe deze gesmeerd wordt. Dat bepaalt ook meteen de inzetbaarheid en productiviteit van een hijsinstallatie. Het smeren van hijskabels is dan ook een vak apart waarbij allerlei hulpmiddelen flink bijdragen aan consistente smering.

Extreme omstandigheden

Staalkabels in hijskranen hebben het zwaar te verduren. Ze zijn onderhevig aan sterk wisselende trekkrachten en wrijvingskrachten. Zelfs opgerold op de trommel staat de hijskabel ook nog eens onder flinke druk.

Kabels worden ook nog eens blootgesteld aan weer en wind. Hijskranen die offshore gebruikt worden hebben ook nog eens te maken met een extra factor: corrosief zeewater. Maar ook met zeer wisselende klimatologische omstandigheden, van de vochtige tropen rondom de evenaar tot de vrieskou van de poolcirkel.

Roestende staalkabel is onveilig

Een roestende staalkabel is een onbetrouwbare en onveilige kabel, dat mag duidelijk zijn. Daarom moet er alles aan gedaan worden om roesten van de kabel, corrosie, te voorkomen. Nu is het goed om te weten hoe en waar die roestvorming ontstaat, en hoe je dat op een duurzame en betrouwbare manier kunt voorkomen.

Een staalkabel kan onzichtbaar van binnenuit roesten

Om te kunnen roesten is zuurstof nodig. Water, in de vorm van vocht werkt als een katalysator en versnelt dit proces, vooral als dat zoutwater is. Roest ontstaat aan de buitenkant van de staalkabel, waar de kabel direct in contact komt met zuurstof en vocht. De buitenkant van de kabel en roestvorming is voor het oog dan ook goed zichtbaar. Maar een staalkabel kan ook vanuit de kern, dus van binnenuit roesten. Zuurstof kan namelijk ook bij de kern van de kabel komen. Door zgn. capillaire werking wordt water in minuscule hoeveelheden naar de kern toe gezogen. Dat water versnelt de roestvorming. Onzichtbaar voor het oog kan roest in de kern van de kabel, ernstige schade veroorzaken.

Eigenschappen van het vet en hoe het aangebracht wordt

Door de kabel af te schermen van de buitenlucht kunnen zuurstof en vocht niet meer binnendringen en wordt roestvorming van buiten en binnen voorkomen. Een smeermiddel in de vorm van vet zorgt hiervoor. Alleen de betrouwbaarheid van deze oplossing valt of staat met de eigenschappen van het vet en de manier waarop het aangebracht wordt.

Goede hechting vet doorslaggevend

Het vet moet stevig aan de staalkabel hechten, ook als deze over de looprollen of de trommel draait. Het vet mag niet uitharden, want dan valt of druipt het van de staalkabel af. Daarnaast mag temperatuur geen grote invloed hebben op de dikte van het vet. Of het nu -40 °C of +40 °C is, het vet moet altijd een bepaalde viscositeit (dikte) hebben. Zeewater mag het vet niet aantasten en het moet, na het aanbrengen, snel tot in de kern doordringen.

Zes reden om WIRIELFE ALMASOL® in te zetten

Waar wij zulke problematiek tegenkomen adviseren wij vaak om type 451-452 WIRELIFE ALMASOL® van Lubrication Engineers (LE) in te zetten. Zes redenen waarom:

  1. Dit vet penetreert snel tot in de kern van de kabel.
  2. Het hecht zeer sterk aan alle oppervlakte en beschermt uitstekend tegen roest.
  3. De sterke hechting voorkomt dat vet zomaar in het milieu terechtkomt.
  4. De continue consistentie garandeert betrouwbare werking in elk klimaat.
  5. De Almasol® toevoeging beschermt de kabel tegen slijtage en vermindert wrijving als de kabel over de trommel of wielen loopt.
  6. Door de lange levensduur van dit vet is het ook een duurzaam product. Er is minder van nodig,

Lubrication Engineers heeft ook een EAL (Environmentally Acceptable Lubricant) versie van bovengenoemd product die geen concessie doet op de prestaties. Te weten Earthwise™ EAL Wire Rope Grease type 3353. Dit vet is uitermate beschikt voor inzet offshore en in open water.

Goed en consistent aanbrengen vet belangrijk

Bij het aanbrengen van het vet moet ervoor gezorgd worden dat deze tot in de kern doordringt. Even snel met de kwast in de hand vanuit een emmer aanbrengen, of met een doek inwrijven verhoogt de kans dat delen niet goed gesmeerd zijn. Daarnaast is het handmatig smeren van kabels een onveilige klus. Om staalkabels grondig, efficiënt en veilig te smeren is de Viper Wire Rope Lubricator ontwikkeld. Daarmee wordt het smeermiddel met ca. 450 bar druk automatisch op kabels aangebracht. Deze smering voorkomt spill (lekkage) van vet.

Hieronder een demonstratie van de Viper Wire Rope Lubricator.

Meer weten of advies nodig?

Wil je meer weten over het smeren van staalkabels of advies nodig bij andere smeerproblemen? Bel ons op 088 – 130 6030 of stuur ons een vraag via onderstaand formulier.

    UP
    Heb je een vraag?
    Bel 023 – 554 67 66
    App +31 (0) 6 135 582 70
    of ga naar contactformulier