Automatische smering van tramstellen reduceert slijtage, uitval en onderhoudstijd

HTM Personenvervoer nv verzorgt het openbaar vervoer in Den Haag en omstreken. De trams van de “Haagsche Tramweg-Maatschappij“ spelen een onmisbare rol in het dagelijkse vervoer van 275.000 reizigers door de regio. Het vervoersbedrijf hecht dan ook veel waarde aan de betrouwbaarheid van zijn materieel. Want bij storing van een bus of tram, komen veel reizigers in de problemen.

Te lang onderhoud door handmatig smeren

Heb je het over draaiend materiaal, dan vormen de bewegende delen een belangrijke factor in de mechanische betrouwbaarheid. Regelmatig onderhoud reduceert uitval, dus werden verschillende delen van de tram, zoals de glijplaten onder het rijtuig en de geleidingspanto’s die de stroom van de bovenleiding haalt, met de hand gesmeerd. Maar door het handmatig smeren duurde onderhoud te lang en was de hoeveelheid verbruikte smeermiddelen nooit consistent. Vaak werd er te veel of te weinig vet gebruikt wat leidde tot overmatige slijtage.

Overstap naar automatische vetsmering

Om onderhoudstijd te reduceren en een continue, consistente en meer betrouwbare smering te garanderen, schakelde HTM onze experts in. Die adviseerden om van handmatig smeren de overstap te maken naar automatische vetsmering met de smeerpatronen van het Duitse merk perma. In de industrie waren met perma systemen al goede resultaten bereikt als het gaat om mechanische betrouwbaarheid.

Flinke besparing op uren en smeermiddel

De perma “vetpotten” werden gevuld met Almaplex smeermiddel van LE. In plaats van handmatig smeren, zorgen de perma potten nu voor een consistente toevoer van nieuw vet in de te smeren delen. In eerste instantie met een standtijd van 6 maanden, later verhoogd naar zelfs 12 maanden. Hierdoor kon er enorm bespaard worden op uren en op smeermiddel. Uitval door mechanische problemen kwam sindsdien nog nauwelijks voor. Inmiddels rijden die tramstellen nu al ruim 20 jaar met de smeertechnische oplossingen van Imbema.

Hoe werkt een perma smeerpatroon?

 De met vet of olie gevulde perma patronen werken op basis van een activator. De chemische activator zorgt voor een gecontroleerde chemische reactie in de patroon. Het onschadelijke gas dat hierbij vrijkomt, duwt via een plunjer het smeermiddel geleidelijk naar buiten. De elektromechanische activator werkt op batterij of vaste voeding.

Activators zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Afhankelijk van de tijd waarin de patroon werkzaam moet zijn.

Op plaatsen waar een smeernippel is ingeschroefd, kun je direct een perma patroon inschroeven. Je kunt kiezen uit verschillende volumes, afhankelijk van het type patroon en verloopnippels voor verschillende soorten draad.

 

Perma patronen kunnen probleemloos worden ingezet in omgevingen met risico’s op explosie en waar ATEX richtlijnen van kracht zijn.

Meer weten?

Wil je alvast weten hoe je kunt overschakelen op betrouwbare automatische smering? Bel met onze experts op 088 – 130 6030, of stuur ons een bericht via onderstaand contactformulier.


  1
  UP
  Heb je een vraag?
  Bel 023 – 554 67 66
  App +31 (0) 6 135 582 70
  of ga naar contactformulier