Baanbrekend resultaat in reductie blootstelling kankerverwekkende stoffen in staalfabriek

‘We zijn niet van de standaardoplossingen’

Een staalfabrikant in Nederland zat met een probleem. Medewerkers van bepaalde afdelingen werden door inademing blootgesteld aan hoge concentraties PAK’s (polycyclische aromatische koolwaterstoffen). Om de oorzaak te achterhalen schakelde het bedrijf Imbema in. Dankzij intensieve samenwerking tussen klant, leverancier en producent zijn de PAK-concentraties gereduceerd naar normale niveaus. Een baanbrekend resultaat. Onze specialist adembescherming Jan Willem de Winter en sectormanager Eric van Leeuwen leggen uit welke formule leidde tot de oplossing.

Jan Willem de Winter (links) en Eric van Leeuwen.

Hoe hebben jullie dit probleem aangepakt?

De Winter: Met veiligheidskundigen en de arbodienst van het bedrijf hebben we een adembeschermingssysteem geselecteerd dat beschermt, veilig èn comfortabel is.

Het leveren van betere adembescherming is toch niet baanbrekend?

De Winter: Nee, dat kunnen er meer. Wij gaan alleen verder en kijken naar de toepassing van het product. Door alle betrokkenen te trainen en tijd te nemen voor onderzoek, wensen en aanpassingen, creëerden we een oplossing waarmee de feitelijke blootstelling nu niet anders is dan buiten het bedrijf.

Van Leeuwen: Hoe de adembescherming op de werkvloer wordt gebruikt is doorslaggevend voor het resultaat. Uit ons onderzoek bleek dat medewerkers in het dagelijks gebruik hun adembescherming afdeden om met elkaar te praten. Hiermee stelden ze zichzelf alsnog bloot aan gevaarlijke stoffen. Met de gebruikers en producent Sundström Safety is vervolgens een unieke oplossing ontwikkeld.

Hoe ziet die oplossing eruit?

De Winter: In alle maskers van het adembeschermingssysteem zijn microfoons geplaatst en verbonden aan gehoorbeschermers met zendontvanger. Gebruikers communiceren nu zonder het masker af te zetten. Door een campagne met training en bewustwording leerden ze hun adembescherming beter te gebruiken.

Wat maakt deze case bijzonder?

Van Leeuwen: We danken het resultaat aan de succesvolle samenwerking. Gebruikers en onze producent hebben met onze specialisten samen oplossingen ontwikkeld. In gesprekken met eindgebruikers komen we geregeld tot de conclusie dat de oplossing geen standaardproduct is. Dan ontwikkelen we nieuwe oplossingen of worden bestaande producten doorontwikkeld. Aangevuld met onze service en support.

Waarom is veilig werken een speerpunt voor Imbema?

Van Leeuwen: Op werknemers moet je zuinig zijn, zij vormen de basis van elke onderneming. Een gezonde werknemer voelt zich prettiger, verzuimd minder en is productiever dan een werknemer wiens gezondheid kwakkelt. In onze dienstverlening staat veiligheid hoog in het vaandel. Onze kennis van producten en de processen op de werkvloer, maakt dat wij ook advies geven over veilig werken en co-creatie aanbieden.

De Winter: Iedereen kent wel slachtoffers van een ongezonde of onveilige werkplek en het leed wat hen achtervolgt. Met de juiste investeringen creëer je een werkplek waar werknemers zich veilig en op hun gemak voelen.

Wat is jullie advies voor bedrijven die een veiligere werkplek willen?

Van Leeuwen: Kijk hoe gewerkt wordt binnen je organisatie. Hoe gaan medewerkers om met hun veiligheid? De werkgever moet obstakels wegnemen. Als een masker bijvoorbeeld te zwaar is om te dragen, zal een medewerker dit zo min mogelijk gebruiken. Zorg dan voor een lichter masker. Hetzelfde geldt voor filters vervangen, hoe eenvoudiger dat gaat, hoe trouwer mensen filters wisselen.

De Winter voegt daaraan toe: Laat je goed voorlichten door experts. Maak samen een keuze op basis van praktijkervaringen.

Dit interview verscheen ook in het Europoort Kringen magazine december 2018.

1
UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier