Opslag en overslag van LNG vraagt oplossingen voor slangen en koppelingen

LNG staat voor Liquefied Natural Gas ofwel vloeibaar aardgas. Als schonere brandstof wordt LNG steeds vaker toegepast in wegtransport en scheepvaart. Alleen zijn de problemen bij LNG opslag en overslag veel complexer dan bij stookolie, dieselolie en benzine. Dat komt omdat LNG een extreem lage temperatuur heeft. Bij de opslag en overslag van LNG zijn dan ook cryogene slangkoppelingen nodig. Koppelingen die aan strenge eisen moeten voldoen.

Veiligheidskoppelingen

Bij de overslag van vloeibaar aardgas van bijvoorbeeld tankwagen naar pompstation, of tankschip naar opslag aan de wal, worden speciale slangen gebruikt in combinatie met veiligheidskoppelingen.

Drybreak koppelingen

Drybreak koppelingen zorgen ervoor dat je een slang veilig, makkelijk en snel  kunt ontkoppelen, met een minimale “spill” van medium.

Breakaway koppelingen

Breakaway koppelingen worden tussen slangen geplaatst als veiligheidsmaatregelen. Mocht er teveel trekkracht op een slang ontstaan, dan zullen de breekbouten van breakaway koppeling afbreken voordat de slang scheurt. De koppeling sluit zichzelf af wat een lekkage van medium voorkomt.

-163°C

Omdat LNG een temperatuur heeft van -163°C, zijn de omstandigheden waaronder deze koppelingen moeten functioneren, extreem.

Strenge eisen zoals ATEX

Koppelingen die voor vloeistoffen met deze extreem lage temperaturen worden gebruikt, moeten aan strenge eisen voldoen. Denk bijvoorbeeld ATEX (richtlijn explosiegevaar) en NATO standaard STANAG 3756. Naast alle extra eisen die worden gesteld, moet de koppeling nog altijd makkelijk en snel te bedienen zijn. Met de keuze van de materialen en het ontwerp van de constructie moet daar dan ook rekening mee gehouden worden. Dit maakt deze cryogene koppelingen ook geschikt voor toepassing op bijvoorbeeld vloeibaar stikstof en LPG.

Verschillende diameters

Omdat bij de opslag en overslag van LNG verschillende diameters slangen worden gebruikt, is er ook behoefte aan een breed scala aan maten. Cryogene koppelingen komen dan ook voor in diameters van 1″ (DN25) tot en met 6″ (DN150).

Meer weten?

Wil je meer weten over de toepassing van cryogene koppelingen voor LNG of andere vloeistoffen? Of heb je een andere vraag over slangen en koppelingen? Bel ons op 088 – 130 6030, of stel een vraag via onderstaand contactformulier.


  1
  UP
  Heb je een vraag?
  Bel 023 – 554 67 66
  App +31 (0) 6 135 582 70
  of ga naar contactformulier