Drie redenen om bij laden en lossen voor composiet slangen te kiezen

In de Benelux worden bij het laden en lossen van allerlei stoffen nog vaak rubber slangen gebruikt. Op zich een prima oplossing, maar als je daar de voordelen van een composiet slang tegenover zet, is het wel duidelijk waarom steeds meer bedrijven de overstap van rubber naar composiet maken.

Wat zijn composietslangen?

Composietslangen zijn slangen die zijn opgebouwd uit meerdere lagen van verschillende materialen. Zogenaamde “composities” van verschillende lagen gemaakt van o.a. polyamide, polypropyleen en PTFE. Deze zijn gewikkeld tussen twee spiraalvormige metaaldraden (koolstofstaal, aluminium of RVS) die zich binnen in de slang en buiten om de slang bevinden.

“Wanneer volgens arbo richtlijnen voor tillen een rubber slang te zwaar is, biedt composiet vaak de oplossing.”

Waarom voor een composietslang kiezen?

Over het algemeen worden in de opslag en overslag nog vaak rubber slangen gebruikt. Kiezen voor “compo’s” biedt echter een aantal voordelen. Drie redenen om voor composiet te kiezen:

-1-
Veilig
en betrouwbaar

Doordat deze slangen uit verschillende lagen zijn opgebouwd leidt een beschadiging zelden tot een acuut grote lekkage. Bij een lekkage moet de vloeistof zich eerst een weg banen door alle verschillende lagen heen. Als de vloeistof eenmaal door alle lagen heen is gedrongen, zullen zich eerst druppels vormen en kan tijdig worden ingegrepen. Bij rubber slangen leidt een breuk vaak tot een acute lekkage, met alle gevolgen van dien.

-2-
Chemische
resistentie

Afhankelijk van de eigenschappen van de gebruikte materialen wordt een bestendigheid gecreëerd tegen een flinke range aan olieproducten zoals diesel, benzine, stookolie en chemicaliën. Maar ook bijtende stoffen en vloeibare gassen zoals ammoniak, ethyleen, kooldioxide en LPG kunnen probleemloos door een composiet slang verpompt worden.

-3-
Gebruiksgemak
en flexibiliteit

De verschillende lagen van composietslangen zijn niet aan elkaar gehecht. Dat maakt de slang bijzonder flexibel met een relatief kleine buigradius. Een rubber slang bestaat weliswaar uit verschillende lagen, maar deze zijn door vulkanisatie tot één geheel aan elkaar gehecht en daardoor een stuk minder flexibel. Daarnaast is composiet vaak lichter dan rubber wat het tillen en verplaatsen een stuk makkelijker maakt. Wanneer volgens arbo richtlijnen voor tillen een rubber slang te zwaar is, biedt composiet vaak de oplossing.

Waar worden composietslangen toegepast?

Composietslangen worden vooral toegepast bij het laden en lossen van tankwagens en tankwagons in het wegtransport en spoorvervoer en voor het laden en lossen van schepen in havens. Daarnaast worden ze ook ingezet om allerlei stoffen in industriële processen te transporteren en om schadelijke dampen af te zuigen die vrijkomen bij het laden en lossen.

Meer weten?

Wil je meer weten over composietslangen? Kijk op onze speciale pagina met een overzicht van alle mogelijke slangen, bijbehorende koppelingen en digitaal slangenbeheersysteem.

1
UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier