Een visuele inspectie helpt onveilige situaties met industriële slangen te voorkomen

Industriële slangen vormen vitale flexibele verbindingen tussen processen in de industrie en op- en overslag. Een slang die onverwachts barst, heeft niet alleen consequenties voor het bedrijfsproces. Het kan ook voor onveilige situaties zorgen, zeker als het gaat om gevaarlijke stoffen. Een periodieke visuele inspectie voorkomt deze situaties. Maar wat houdt zo’n visuele inspectie in en hoe voor je die uit? Onze experts leggen uit waar je op moet letten.

Mechanische sterkte

Allereerst wat uitleg over de mechanische sterkte van een slang. Die is merendeels bepaald door de de inlagen. Inlagen kunnen van bijvoorbeeld metaal, kunststof of touw zijn. Als een inlage beschadigt door bijvoorbeeld indeuken, knikken, torderen of snijden, verliest de slang zijn mechanische sterkte. Het is dan een kwestie van tijd dat de slang op die plek scheurt of barst. Maar ook de koppelingsdelen zelf kunnen beschadigd raken, waardoor ze niet meer goed werken en gaan lekken. Een klein putje of kras op een flens kan al voldoende zijn.

Veroudering

Een verouderde slang gaat onherroepelijk lekken of barsten. Slangen zijn, afhankelijk van materiaal en toepassing, ook maar tot bepaalde hoogte bestand tegen veroudering. Slangen die buiten liggen zullen door weersinvloeden verouderen, zoals UV van zonlicht. Slangen verouderen ook door chemicaliën waarmee wordt gewerkt, of extreme omstandigheden zoals hitte en vuur. Dit geldt niet alleen voor de slangen zelf, maar zeker ook voor afdichtingen in of op de koppelingsdelen.

Slijtage

Zware slangen worden nog wel eens over de vloer of over de grond versleept. Daardoor zal de buitenzijde van de slang slijten. Wanneer schurende, veelal droge, materialen worden verpompt, slijt ook de binnenzijde van de slang. Die slijtage kan zelfs de inlagen beschadigingen en leidt op termijn tot lekkages.

Corrosie

Een vaak vergeten onderdeel van de slang is de slangkoppeling. Een kleine roestplek op een koppelingsdeel kan ervoor zorgen dat een koppeling niet meer correct afsluit. Of zelfs niet meer te bedienen is. Een verroeste klemschaal geeft aan dat er waarschijnlijk meer aan de hand is.

8 controletips

Een visuele inspectie hoeft niet ingewikkeld te zijn. Hier zijn onze 8 tips voor een periodieke controle:

 1. Controleer de gehele lengte van de slang aan de buitenzijde op beschadigingen.
 2. Controleer of de slang niet geknikt, gedeukt of getordeerd is geweest. Let daarbij goed op de plaatsen waar de koppelingsdelen zijn aangebracht.
 3. Bekijk, zover mogelijk, of de binnenzijde van de slang nog intact is.
 4. Check de koppelingsdelen op beschadigingen, ook op roestplekken.
 5. Bekijk of de afdichtingen op de koppelingen nog intact zijn (of vervang ze preventief).
 6. Controleer de werking van de mechanische delen van de koppeling. Is de afsluiter in de koppeling nog soepel te bedienen?
 7. Fotografeer beschadigingen en overleg met deskundigen van de leverancier of de slang nog inzetbaar is.
 8. Documenteer bevindingen in een slangenbeheer-administratie.

Documenteer de uitkomst van inspecties

Wat heb je aan een visuele inspectie als je de uitkomst niet documenteert. Goed slangenbeheer keert zich uit in de vorm van efficiency en een veilige werkplek. Het vastleggen van rapportages uit visuele inspecties, helpt om direct inzicht te krijgen in welke slangen wel en niet ingezet mogen worden. Welke eventueel gerepareerd of getest moeten worden of dat al zijn. Dat kan eenvoudig digitaal via een app en dashboard.

Meer weten?

Kunnen we je helpen met het visuele inspecties van slangen of wil je alleen advies? Bel met onze mensen op 088 – 130 6440 of stuur een bericht via de chatknop of het contactformulier.

  We vinden je privacy heel belangrijk. Lees in onze privacyverklaring hoe wij omgaan met jouw gegevens.

  UP
  Heb je een vraag?
  Bel 023 – 554 67 66
  App +31 (0) 6 135 582 70
  of ga naar contactformulier