Glijpartijen langs de productielijn door smeervet op de werkvloer

Om je machines draaiende te houden is het noodzakelijk om deze te smeren met bijvoorbeeld smeervet. Alleen wanneer dat smeervet op de vloer terechtkomt, heeft het ook prima smerende eigenschappen. Zelfs onder zolen van veiligheidsschoenen. Het is dan ook niet de eerste keer dat werknemers langs een productlijn schuifelen om een glijpartij te voorkomen.

Werkvloer verandert in een ijsbaan

Nieuw smeervet dat, bijvoorbeeld via een automatisch smeersysteem of manueel, in een lager wordt geperst zorgt ervoor dat elders bij het lager oud of overtollig smeervet eruit loopt. Sommige bedrijven hebben dat opgelost door overtollige smeervet op te vangen in een bak of in een absorptiedoek. Maar we zien ook genoeg situaties waar het vet gewoon op de vloer valt. De werkvloer verandert dan in een ijsbaan. Je moet er niet aan denken dat iemand dan uitglijdt en letsel oploopt. Of nog erger, tussen draaiende delen van een machine terechtkomt.

Schade aan het milieu

Niet alleen binnen maar ook buiten zien we situaties dat smeervet, door niet goed op te vangen, op de grond of in het water terechtkomt. Dat lijdt tot schade aan het milieu, maar ook tot sancties van handhavende instanties en het opdraaien voor de kosten om vervuilde grond te saneren dan wel oppervlaktewater te reinigen. Die kosten kunnen oplopen tot enorme bedragen.

Drain cups

Nu lijkt een opvangbak of een absorptiedoek een goede oplossing. Maar het kan een stuk beter en professioneler. Er zijn speciale drain cups ontwikkeld. Deze cups schroef je op de output waar het overtollige smeervet uit het lager komt. Het vet wordt keurig in de cup opgevangen en kan niet weglekken. Het oude vet kan vervolgens gewoon met andere afgewerkte smeermiddelen afgevoerd worden, en belandt dus niet in het milieu of op de machine, op je product of op de werkvloer.

Drain cups zijn een kleine investering die direct de veiligheid voor het personeel op de werkvloer helpt te verbeteren. Maar ook voorkomt dat het smeervet in het milieu terecht komt.

Meer weten?

Wil je meer weten over drain cups? Of kunnen we je helpen met een ander smeertechnisch probleem? Bel ons op 088 – 130 6030, of stel hieronder een vraag.


  1
  UP
  Heb je een vraag?
  Bel 023 – 554 67 66
  App +31 (0) 6 135 582 70
  of ga naar contactformulier