Handige tips om de juiste maat halfmasker te kiezen

Wanneer je adembescherming nodig hebt en de keuze is gevallen op een halfgelaatmasker, dan moet je nog de juiste maat te selecteren. In tegenstelling tot een trui, heeft de keuze voor een verkeerde maat halfmasker, flinke gevolgen. Als het masker niet goed past, zullen gevaarlijke gassen, dampen en gevaarlijk fijnstof tussen het masker en het gelaat door, gewoon ingeademd worden. Daarom een aantal tips van onze specialisten om de juiste maat Sundström halfgelaatsmasker te kiezen.

Perfecte “FIT” betekent de meest betrouwbare bescherming

Het Sundström SR 100 halfgelaatmasker is gemaakt van siliconen en verkrijgbaar in 3 maten: S/M, M/L en L/XL. Het overzicht hieronder geeft een richtlijn uit welke maten moet worden gekozen. Het is belangrijk om een luchtdichte aansluiting op je gelaat te hebben. Anders zal het masker lekken en je niet beschermen.

Maat halfmasker bepalen

Neem de afmeting van kin tot de neusbrug. Die afmeting is de richtlijn voor de maat van het masker:

 • Minder dan 112 mm is maat S/M
 • Van 112 mm – 125 mm is maat M/L
 • Meer dan 125 mm is maat L/XL

Vijf stappen die je moet nemen voor de meest betrouwbare bescherming

 1. Controleer het masker. Trek de nekband over je hoofd voordat u het masker opzet.
 2. Start bij de kin en “cup” het masker over de mond en neus.
 3. Trek de hoofdband over het hoofd en positioneer het op je kruin. Bevestig de hoofdband nooit over een pet of veiligheidshelm.
 4. Span het hoofdstel af met behulp van de gesp totdat het masker stevig maar comfortabel op het gelaat aansluit.
 5. Trek de onderste banden een aantal malen naar buiten om de spanning op het hoofdbandenstel te verdelen. Zorg ervoor dat het bandenstel strak op zijn plaats zit.

Controle door een simpele lektest

 1. Plaats de palm van je hand lichtjes over de opening van de voorfilterhouder om deze luchtdicht te maken. Druk niet te hard, want dan vervormd het masker en is de test niet betrouwbaar meer.
 2. Adem diep in en houd je adem vast voor enkele seconden.
 3. Als het masker goed luchtdicht aansluit, zal het tegen je gezicht drukken door de onderdruk die je heeft gemaakt met het inademen.

Heb je nog een lek geconstateerd? Controleer dan de in- en uitademventielen en stel de banden opnieuw af. Nog steeds niet lekdicht? Kies dan een masker met een andere maat. Herhaal deze “FIT”-check totdat je er zeker van bent dat er geen lekkage is.

Check je masker voorafgaand aan elk gebruik

Elke keer dat je het masker weer gebruikt, kan er iets met het masker gebeurd zijn waardoor het niet meer goed afsluit. Een ventiel kan gescheurd zijn, het filterpatroon zit niet meer goed vast, of de banden staan niet meer goed afgesteld. Zonder dat je het weet adem je dan verontreinigde lucht in. Dat kun je o.a. voorkomen door vóór elk gebruik een lektest te doen. Het kost je een minuut, maar spaart je gezondheid.

Ander merken halfmasker

De tips voor maatbepaling hebben wij afgestemd op halfmaskers van het merk Sundström. Als je een ander merk heeft en benieuwd bent naar de richtlijnen voor de maatbepaling, informeer dan bij je leverancier, de importeur of de fabrikant. Kunnen zij dit jou niet vertellen, overweeg dan een masker te gebruiken waarvan je de maat wel goed kan bepalen.

Meer weten?

Wil je meer weten over de maatbepaling voor halfmaskers of heb je een andere vraag over adembescherming? Bel ons op 088 – 130 6030 of stuur ons een bericht via onderstaand contactformulier.


  1
  UP
  Heb je een vraag?
  Bel 023 – 554 67 66
  App +31 (0) 6 135 582 70
  of ga naar contactformulier