Met de whip check op slangen verlaad je gassen een stuk veliger

29-08-2019
Met de whip check op slangen verlaad je gassen een stuk veliger

De procesindustrie maakt vaak gebruik van industriële gassen zoals kooldioxide (CO2) en stikstof (N2). Grootverbruikers hebben meestal een eigen opslagtank die met regelmaat door de gasleverancier wordt aangevuld met een tankwagen. De gassen worden vaak onder hoge druk overgepompt. Dat dit een risicovolle handeling is, bleek wel tijdens van zo’n opslagtank; het ging flink mis.

Onder hoge druk

Om het gas van de fabriek bij de klant te krijgen worden meestal tankwagens ingezet. Het gas in zo’n tankwagen is vloeibaar. Als gas vloeibaar is kun je er veel meer van vervoeren, alleen moet het dan wel onder hoge druk in de tankwagen opgeslagen worden.

Speciale slangen en koppelingen nodig

Om gassen vloeibaar te verladen zijn speciale slangen met bijbehorende koppelingen nodig. Als deze slang onder hoge druk staat en van de opslagtank of tankwagen loskomt, wordt deze letterlijk gekatapulteerd. Dat gaat met een dusdanige kracht dat zo'n slang extreme schade en zwaar lichamelijk letsel veroorzaakt.

Koppeling was losgeschoten

Zo werd een van onze specialisten gebeld door een bedrijf wat in industriële gassen doet. Tijdens het lossen van CO2 was de slangkoppeling van de tankwagen losgeschoten. Daarbij had de slang de chauffeur van de tankwagen ernstig verwond. Alleen had het bedrijf geen maatregelen genomen om te voorkomen dat de slang dan levensgevaarlijk on de ronde staat, het zogenaamde "zweep-effect". Ondanks dat zulke koppelingen nooit mogen losschieten was het hier toch nog gebeurd. Maar het alsnog voorkomen kunnen worden. De oplossing is namelijk super simpel en ook nog eens goedkoop.

De losbreekbeveiliging

Iedereen die wel eens een aanhanger of caravan heeft aangekoppeld, kent de losbreekinrichting. Het is een extra beveiliging in de vorm van een staalkabel die de aanhanger verbindt met de trekhaak. Mocht de trekhaakkoppeling losraken, dan blijft de aanhanger aan de auto bevestigd en wordt de reminrichting van de aanhanger aangetrokken. Eenzelfde principe wordt ook toegepast op slangen en heeft in jargon de "Whip Check". 

De Whip Check op een slang

De uitvoering op een slang is erg eenvoudig. Aan de slang wordt middels een sok of een klem een staalkabel of ketting bevestigd. Aan de tankwagen en aan de opslagtank wordt naast de koppeling een stevig oog geplaatst, als deze al niet in de koppeling zelf geïntegreerd is. De staalkabel wordt dan met bijvoorbeeld een karabijnhaak aan het oog vastgemaakt voordat de slang aangekoppeld wordt. Mocht de slang zichzelf spontaan ontkoppelen van de tankwagen, dan voortkomt de Whip Check dat de slang gevaarlijk uitbreekt. De chauffeur kan dan zonder risico de gastoevoer dichtdraaien.

Een stuk veiliger

Het bedrijf wat ons benaderde heeft vervolgens direct alle laad- en losplaatsen, tankwagens en slangen door ons laten voorzien van een Whip Check. Dit chauffeurs van de de tankwagens voelen zich niet alleen een stuk veiliger door, er is in de erna geen enkel incident meer geweest. Terwijl de investering minimaal was.

Meer weten?