Veiliger verladen van gassen door slangen met de Whip Check

Als je het hebt over werken met (industriële) gassen dan praat je over processen die risicovol zijn. Zoals het verladen van CO2 (kooldioxide). CO2 is een gas dat in veel (industriële) processen gebruikt wordt. Grootverbruikers hebben vaak een eigen opslagtank die periodiek wordt aangevuld door een tankwagen. Tijdens het vullen van zo’n opslagtank ging het mis.

Onder hoge druk

Om het gas van de fabriek bij de klant te krijgen worden vaak tankwagens ingezet. Het gas in zo’n tankwagen is vloeibaar. Als gas vloeibaar is kun je er veel meer van vervoeren, alleen moet het dan wel onder hoge druk in de tankwagen opgeslagen worden.

Speciale slangen en koppelingen nodig

Om CO2 vloeibaar te verladen zijn speciale slangen met bijbehorende koppelingen nodig. Als deze slang onder hoge druk staat en van de opslagtank of tankwagen loskomt, wordt deze letterlijk gekatapulteerd. Dat gaat met zo’n enorme kracht dat een levensgevaarlijke situatie het gevolg is.

Koppeling was losgeschoten

Zo werd ik gebeld door een bedrijf waarbij het bij het lossen was misgegaan. De koppeling was losgeschoten en de slang had de chauffeur van de tankwagen verwond. Ondanks dat koppelingen gewoon niet mogen losschieten was dit toch gebeurd. Alleen had het bedrijf geen maatregelen genomen om te voorkomen dat de slang dan levensgevaarlijk als een zweep gaat “slaan”. Terwijl de oplossing eigenlijk erg eenvoudig is.

Voorkomen dat de slang gaat “slaan”

Zorg dat de slang aan de uiteinden nog eens extra wordt vastgemaakt aan de tankwagen en de opslagtank. Zo’n “Whip Check” houdt de slang tegen en voorkomt dat deze rond gaat slaan. Met karabijnhaken kan de slang snel en eenvoudig aan beide zijde geborgd worden. Na een aantal tests zijn alle losslangen van dit bedrijf van dit type Whip Check voorzien.

Een stuk veiliger

Uiteindelijk is besloten om alle koppelingen vast te lassen i.p.v. alleen een schroefverbinding te gebruiken. Deze maatregelen bij elkaar hebben het werk voor de chauffeurs van de tankwagens een stuk veiliger gemaakt.

Meer weten?

Stuur ons een bericht via onderstaand contactformulier.
  We vinden je privacy heel belangrijk. Lees in onze privacyverklaring hoe wij omgaan met jouw gegevens.

  UP
  Heb je een vraag?
  Bel 023 – 554 67 66
  App +31 (0) 6 135 582 70
  of ga naar contactformulier