Hoe lang gaat een filterpatroon voor adembescherming mee?

Het is een vraag die regelmatig door gebruikers aan ons wordt gesteld en waar we nooit direct een antwoord op kunnen geven. De levensduur van een filterpatroon voor gassen, dampen en fijnstof wordt namelijk bepaald door verschillende factoren. Factoren die per situatie ook nog eens heel verschillend kunnen zijn. Onze specialist adembescherming, Jan Willem de Winter, geeft aan de hand van een uitgebreid Zweeds onderzoek, antwoord op deze vraag.

Mechanisch filtermateriaal is aanzienlijk minder gevoelig voor factoren dan elektrostatisch

Bij filters voor fijnstof is het gebruikte filtermateriaal bepalend voor de levensduur. Is het mechanisch of elektrostatisch? De eigenschappen zijn namelijk totaal verschillend. Mechanisch filtermateriaal is aanzienlijk minder gevoelig voor factoren als luchtvochtigheid, omgevingstemperatuur en ouderdom. Je moet, naast de efficiëntie, bij beide rekening houden met de concentratie fijnstof. Ook de snelheid waarmee lucht door het filtermateriaal van het masker stroomt, heeft zeker bij elektrostatische filters een grote invloed op de filterefficiëntie. Een elektrostatisch filter wordt minder efficiënt naar mate het verzadigd raakt met fijnstof, terwijl een mechanisch juist efficiënter wordt naar mate het verzadigd raakt.

Levensduur koolstoffilter

Over koolstoffilters bestaan veel misverstanden over de levensduur

Bij koolstoffilters zijn nog meer factoren van invloed, zoals kookpunt van het gas of damp en welke combinaties van verschillende gassen en/of dampen. Over koolstoffilters bestaan veel misverstanden over de levensduur. Er zijn toeleveranciers die zonder gedegen metingen op de werkplek, een bepaalde levensduur claimen. Waarom dit niet mogelijk is kun je teruglezen in een onderzoeksrapport.

De Zweedse Raad voor Arbeidsveiligheid- en Gezondheid, initieerde het onderzoek wat producent Sundström Safety AB publiceerde. Onze specialist adembescherming, Jan Willem de Winter, vulde het onderzoeksrapport aan.

Het onderzoeksrapport vraag je op via onderstaand aanvraagformulier. Het rapport krijgt u daarna via e-mail toegestuurd.

Nog vragen?

Heb je nog vragen over adembescherming of kunnen we je nog ergens anders mee helpen? Bel gerust onze specialisten op 088 – 130 6030.

1
UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier