Van de Walrusklasse naar LNG voor de scheepvaart

‘Hoe verminderen we de uitstoot van onze scheepvaart? Efficiencyverbetering is een mogelijke oplossing, door bijvoorbeeld grotere schepen te bouwen die nóg meer kunnen vervoeren waardoor minder scheepsbewegingen nodig zijn. Maar hier lijken de grenzen al zo’n beetje bereikt. De échte oplossing zal uit de hoek van alternatieve brandstoffen en aandrijftechnieken moeten komen.’

De RDM Campus in Rotterdam is een inspirerende omgeving omdat het een plek is waar historie en toekomst samenkomen. Ga maar na; in de vorige eeuw werden er onder andere onderzeeboten gebouwd die nu nog steeds als toonaangevend worden gezien. Zoek maar eens op het web naar ‘Walrusklasse’ en je zult versteld staan van de capaciteiten die deze schepen hebben. En bedenk dan dat zij al decennia geleden ontworpen en gebouwd zijn.

Broedplaats voor creatieve maakindustrie

Deze mooie historie wordt voortgezet door Havenbedrijf Rotterdam dat de faciliteiten na een korte periode van leegstaand heeft overgenomen. Onder het motto Research, Design and Manufacturing wordt het terrein ontwikkeld tot een vestigingslocatie en broedplaats voor de creatieve en innovatieve maakindustrie en voor nieuwe energiedragers. Eén van de gevestigde bedrijven is Ampelmann, het eerste bedrijf ter wereld dat een zogenaamd walk-to-work systeem heeft ontwikkeld waarmee bemanning veilig vanaf een bewegend schip naar een boorplatform of windmolen loopt.

Waarom ik dit allemaal schrijf? Tijdens het Maritime Tech congres op de RDM Campus waar ik bij was, bleek dat Ampelmann het congres-thema ‘versimpelen door innovatie’ letterlijk heeft genomen; hoe maken wij het simpel (en veilig) voor mensen om vanaf een boot ergens op te stappen? De beste innovaties maken het leven echt makkelijker. Dat geldt zeker ook voor onze Flamingo oplossing. En hoewel deze niet zo complex is als de Ampelmann walk-to-work systeem, is het resultaat hetzelfde: het maakt het werkzame leven eenvoudiger en veiliger.

Verminderen uitstoot scheepvaart

Een ander thema dat aan de orde kwam, is ingewikkelder om op te lossen; hoe verminderen we de uitstoot van onze scheepvaart? De cijfers zijn best schokkend: per kilogram verstookte dieselolie stoot een flink schip maar liefst 3,7 kilogram CO2 uit. De vele duizenden schepen die rondvaren zorgen voor een aanzienlijk deel van onze wereldwijde uitstoot. De IMO (International Maritime Organization) heeft zich ten doel gesteld om actieve maatregelen te nemen om de CO2 te verminderen, overigens zonder te specificeren hoe.

Efficiencyverbetering is een mogelijkheid, door bijvoorbeeld grotere schepen te bouwen die nóg meer kunnen vervoeren waardoor minder scheepsbewegingen nodig zijn. Maar hier lijken de grenzen al zo’n beetje bereikt. De échte oplossing zal uit de hoek van alternatieve brandstoffen en aandrijftechnieken moeten komen. Die ontwikkelingen gaan echter zo langzaam dat de doelstellingen voor 2030 of 2050 nooit gehaald worden. Immers, een schip dat nu ontwikkeld wordt vaart over 25 jaar nog steeds rond en op dit moment zijn er nog geen alternatieve aandrijvingen die commercieel haalbaar zijn.

LNG als transitiebrandstof

De consensus is dat LNG (Liquified Natural Gas) een belangrijke bijdrage gaat leveren als transitiebrandstof, totdat alternatieven als methaan of waterstof klaar zijn voor grootschalige implementatie. Dat biedt kansen voor ons als specialist op het gebied van hoogwaardige slang-assemblages, want het verpompen van LNG stelt, door de lage temperatuur waarop het wordt opgeslagen, hoge eisen aan het materiaal en de verbindingen.

Omdat wij al enige tijd merken dat de vraag naar onze slangen toeneemt, kom ik tot de conclusie dat meer en meer rederijen gaan overstappen naar LNG en zo hun bijdrage willen leveren aan het verschonen van hun vloot. Er is nog een lange weg te gaan, maar de trend is gezet en wij dragen daar graag aan bij. En als over enkele jaren alternatieve brandstoffen beschikbaar zijn, is het goed om te weten dat wij als Imbema daar klaar voor zullen zijn, hoe dan ook!

Fotografie: van RDM Rotterdam historisch fotoarchief en Hans Elbers (luchtfoto bovenaan van RDM campus)

UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier