Ademluchtsysteem verhoogt productiviteit in metaalbewerking

Bij het beitsen van roestvaststaal wordt gebruik gemaakt van een beitsmiddel dat bestaat uit een combinatie van zuren zoals zwavelzuur, salpeterzuur en fluorwaterstof. Bij het verwerken ontstaan nevels en dampen die bij inademing zeer schadelijk voor de gezondheid zijn. Een Zuid-Hollands bedrijf, gespecialiseerd in het beitsen van RVS, riep onze hulp in bij het oplossen van een probleem met het dragen van de adembescherming.

Wanneer filters doorsloegen werden gebruikers direct blootgesteld

De werknemers die in de beitshal werkten droegen volgelaatmaskers met een ABEK-P3 filterpatroon. Maar zij waren ontevreden over het draagcomfort. Daarnaast liep men tegen het probleem aan dat wanneer filters doorsloegen, de gebruiker direct werd blootgesteld aan gevaarlijke dampen, waardoor werkzaamheden stilgelegd moesten worden.

Twee gebruikers direct van ademlucht voorzien

Om het probleem met doorslaande filters te omzeilen, adviseerden onze specialisten een overdruksysteem. De in het bedrijfspandbeschikbare perslucht bleek een optie hiervoor. De compressorruimte grensde namelijk direct aan de beitshal en de daar aanwezige compressor had voldoende capaciteit om twee gebruikers tegelijk van ademlucht te voorzien.

Onafhankelijk van elkaar de meest comfortabele luchtstroom instellen

Voor het filteren van compressorlucht tot ademlucht is gekozen voor een SR 99 filterunit van Sundström in de compressorruimte te installeren. Om de gebruikers voldoende beweginsgvrijheid te bieden, zijn lichtgewicht polyurethaan ademluchtslangen van 30 meter toegepast. Met de SR 507 regelaars op gordels rondom de middel, kunnen de gebruikers onafhankelijk van elkaar de voor hun meest comfortabele luchtstroom instellen.

Medewerkers ervaren betere en veiligere werkomstandigheden

Bij het dragen van een volgelaatmasker is de stroom van de ingeblazen ademlucht direct op het gezicht gericht. Dat is niet comfortabel en daarom is gekozen voor het SR 540 gelaatsscherm  met opklapbaar gelaatsscherm van Sundström, aangevuld met zuurbestendige PETG vizieren.

Doordat ademlucht via de achterzijde langs het hoofd wordt ingeblazen en geleidelijk wordt verdeeld, biedt de luchtstroom ook nog extra verkoeling op warme dagen. Daarnaast werd het draagcomfort door het lagere gewicht een stuk hoger.

Door deze oplossingen ervaren de medewerkers betere en veiligere werkomstandigheden. Dat heeft ook indirect geleid tot medewerkers die ook productiever zijn geworden.

Meer weten?

Wil je meer weten over deze oplossing of wil je graag een advies? Bel gerust onze specialisten op 088 – 130 6030 of gebruik onderstaand contactformulier.


  1
  UP
  Heb je een vraag?
  Bel 023 – 554 67 66
  App +31 (0) 6 135 582 70
  of ga naar contactformulier