Inademen smog of virus voorkomen; de schijnbescherming van het chirurgenmasker

Je hebt vast wel eens de beelden gezien op TV. Grote steden waar mensen op straat een chirurgenmasker dragen in een poging om zichzelf te beschermen tegen het inademen van smog of een virus. Waarom dat schijnbescherming is, legt onze specialist Jan Willem de Winter uit.

Niet bedoeld om de drager te beschermen tegen luchtvervuiling of een virus

Chirurgenmaskers beschermen goed, mits ze gebruikt worden waarvoor ze bedoeld zijn. Ze zijn namelijk niet bedoeld om de drager te beschermen tegen luchtvervuiling of een rondzwevend virus. De papieren maskers zijn bedoeld om te voorkomen dat een chirurg of arts de patiënt besmet, door bijvoorbeeld kleine druppeltjes speeksel. Maar ook om te voorkomen dat bijvoorbeeld bloed, wondvocht of speeksel van de patiënt op de mond van de arts terechtkomt.

Masker voor adembescherming gebruiken? Masker met CE-markering kiezen.

Het chirurgenmasker is alleen een hygiënemasker. Het biedt geen adembescherming. Wil je een masker voor adembescherming gebruiken? Dan moet je een genormeerd masker met een CE-markering kiezen. De keuze is afhankelijk van de soort bescherming. Moet het masker beschermen tegen fijnstof of een virus (partikels), of tegen gassen of dampen, en welke soorten? Het blootstellingsniveau en de blootstellingsduur zijn tevens bepalende factoren. De persoon op foto hierboven is dus niet beschermd tegen het inademen van smog (combinatie van fijnstof en gassen) of een virus (partikel).

Meer weten?

Wil je weten welke adembescherming voor jouw situatie de beste oplossing is? Bel ons op 088 – 130 6030 of gebruik onderstaand contactformulier.


  1
  UP
  Heb je een vraag?
  Bel 023 – 554 67 66
  App +31 (0) 6 135 582 70
  of ga naar contactformulier