Jan Willem de Winter; specialist adembescherming met een missie

Veel mensen die ik als specialist adembescherming adviseer vragen mij wel eens waarom ik zo betrokken ben bij veiligheid op de werkvloer. De reden dat ik zo begaan ben met veiligheid op de werkvloer gaat terug tot in mijn jeugd. Een tijd waarin je als puber alles beter denkt te weten en je meent al veel levenservaring te hebben.

Vanaf jeugd al bezig met PBM

In mijn jeugd werkte ik al bij bedrijven die handelen in PBM (Persoonlijke Beschermingsmiddelen). Zo begon ik als vakantiekracht in het magazijn en groeide door naar verkoper en adviseur. In die tijd rookte ik, zo stoer als ik wilde zijn, ook mijn eerste sigaret. Die eerste hoestbui toen had al een waarschuwing moeten zijn.

Dat roken heb ik tot mijn 30e volgehouden. Met zo’n 10 sigaretten per dag was ik geen echte kettingroker, maar ik wist wel dat stoppen gezonder zou zijn dan doorgaan. Ik had nooit last van de gevolgen van het roken, met uitzondering van de gevolgen van zware weekenden die veel pubers en jongvolwassen meemaken. Voordat het woensdag werd was ik meestal wel weer opgeknapt

Contact met longpatiënten

Zo’n 10 jaar geleden gebeurde er iets ernstigs. Ik kreeg toen uit het niets een klaplong (pneumothorax) en werd behandeld met een thoraxdrain, een buisje tussen je ribben tot in de longholte. De long ontplooide zich weer en het gaatje in de long ging dicht. Totdat ik zes weken later een vouwwagen op vakantie in Oostenrijk uitklapte. Mijn long klapte meteen weer in. Een week verbleef ik in een Oostenrijks ziekenhuis, waar ik herstelde.

Net twee weken thuis in Nederland, na het ontslag uit het ziekenhuis in Oostenrijk, sloeg het noodlot wederom toe. Die diagnose was weer een klaplong. De behandeling was een pleurodese, het “plakken” van de long. Ik werd opgenomen op de longafdeling van een Rotterdams ziekenhuis. In de drie weken die ik daar verbleef, sprak ik regelmatig met andere longpatiënten. Over het algemeen oudere mensen met een heel arbeidsleven achter de rug. Deze mensen werden behandeld voor uiteenlopende aandoeningen. COPD, astma, fibrose, longkanker, etc . Ik heb veel van hun persoonlijke verhalen gehoord. Dat was voor mij een bron van inspiratie.

Opgeleid tot veiligheidskundige

Ik was geïnspireerd door de persoonlijke verhalen van longpatiënten uit het ziekenhuis. Ik wilde een bijdrage leveren aan de bewustwording van het belang van adembescherming. In 2007  ging ik aan de slag bij Imbema als specialist in PBM. Vanaf die tijd ben ik mezelf daarom gaan verdiepen in de complexe materie van adembescherming. Ik heb opleidingen bij producenten gevolgd en een studie middelbaar veiligheidskundige (MVK) succesvol afgerond.

Het grootste deel van mijn tijd ben ik bezig met het voorlichten van werkgevers en werknemers over adembescherming. O.a. als specialist bij de SIR (Stichting Industriële Reiniging), bij verschillende kleine en grote bedrijven en in diverse kennisplatforms voor veiligheidsfunctionarissen. De noodzaak van goede adembescherming maar vooral ook de gevolgen van het niet, of niet goed gebruiken van adembescherming, zijn de reden dat ik een gedreven pleitbezorger voor goede adembescherming ben. Niemand hoeft ziek te worden door zijn of haar werk. Het is mijn persoonlijke missie om daar een bijdrage aan te leveren.

Training adembescherming

Risico met een dodelijke afloop

Adembescherming is een CE cat.3 PBM. Dat betekent dat het beschermt tegen een zeer hoog risico, namelijk het inademen van giftig stof, gas of damp dat een mogelijke dodelijke afloop kan hebben. Mijn ervaring is dat je als adviseur er niet vanuit kan gaan dat je klant of de eindgebruiker zoveel kennis in huis heeft, dat men de gevolgen weet van de keuzes die men maakt. Voorlichting, training en blijven informeren is daarom pure noodzaak. Tijdens deze gesprekken met klanten laat ik het verhaal ondersteunen door producten van Imbema’s Zweedse producent van adembescherming, Sundström Safety AB. Zij onderschrijven deze werkwijze nadrukkelijk.

Oplossingen van Sundström

De oplossingen die Sundström ontwikkelt en produceert zijn van zeer hoge kwaliteit, bieden een bijzonder hoog comfort en zijn eenvoudig te begrijpen. In mijn lange loopbaan in de persoonlijke beschermingsmiddelen, heb ik heel veel verschillende adembeschermingsmiddelen verkocht. Ik ben in de (gelukkige) omstandigheid dat ik verschillende typen zelf heb moeten gebruiken tijdens calamiteiten met gevaarlijke stoffen. De producten van Sundström kan ik daarom op waarde schatten. Ik ben dan ook erg blij dat ik als specialist adembescherming producten van Sundström mag adviseren.

Verdiep je in de middelen en mogelijkheden

Na ruim 10 jaar zijn de gevolgen van mijn klaplong nauwelijks belemmerend. Mijn longen zijn wat gevoelig voor snelle veranderingen in het weer en ik heb wat allergische reacties. Gelukkig niets ernstigs maar ik weet wat het is als je longen niet goed functioneren. Daarom adviseer ik elke gebruiker van adembescherming: Verdiep je in de middelen en mogelijkheden. Neem geen genoegen met een verkooppraatje, vage redeneringen of onduidelijke instructies. Vraag net zolang door totdat je ervan overtuigd bent de juiste informatie te hebben om een weloverwogen keuze te maken. Er is namelijk adembescherming die je past en comfortabel vindt, waarbij je geen concessies hoeft te doen aan veiligheid. Of dat nu Sundström of een ander merk is maakt niets uit. Jouw weloverwogen keuze is namelijk de allerbeste keuze.

Contact met Jan Willem

Heb je een uitdagend probleem op het gebied van adembescherming of wil je graag eens met Jan Willem van gedachten wisselen? Bel 088 – 130 6030 of gebruik onderstaand contactformulier.

Of voeg Jan Willem toe aan je LinkedIn netwerk.


  1
  UP
  Heb je een vraag?
  Bel 023 – 554 67 66
  App +31 (0) 6 135 582 70
  of ga naar contactformulier