Ladingslangen laten certificeren? Vraag naar de ILT-erkenning.

Ladingslangen die in de binnenvaart worden gebruikt moeten altijd gecertificeerd zijn. Het is niet alleen wettelijk verplicht, maar is ook de garantie dat je een veilige en betrouwbare slang in gebruik hebt. Mocht er een incident met een slang zijn waarbij schade ontstaat, dan sta je met een geldig certificaat sterk wanneer de schuldvraag komt en schadeclaims afgehandeld moeten worden.

testen en certificeren van slangen imbema

De partij die je slangen test moet daar zelf ook voor gecertificeerd zijn

Ondanks dat bedrijven die certificeren dat onder de juiste omstandigheden doen, zegt dat niets over de geldigheid van het certificaat. De partij die je slangen test moet namelijk zelf ook gecertificeerd zijn. Alleen bedrijven die door De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zijn erkend, mogen certificaten voor ladingslangen uitgeven. Een erkenning is vijf jaar geldig en kan, mits voldaan wordt aan de voorwaarden, weer voor vijf jaar verlengd worden. Wordt die verlenging niet gedaan, dan zijn de daarna verstrekte certificaten wettelijk ongeldig en dus waardeloos.

Opletten of de uitgever van certificaten zelf wel erkend is

Als eigenaar, schipper of kapitein van bijvoorbeeld een binnenvaartschip, moet je dus goed opletten of de uitgever van certificaten voor ladingslangen eigenlijk wel erkend is. Zo kun je van de uitgever eisen dat hij een bewijs daarvan overlegt en bij de certificaten voegt als men jouw slangen test en certificeert. Maar wat als je al een aantal certificaten in bezit hebt en zeker wil zijn dat die zijn uitgegeven in een periode dat de uitgevende erkend was? Dan kun je geldigheid online nazien.

Overzicht ILT-erkenningen online beschikbaar

ILT stel regelmatig een overzicht online beschikbaar van bedrijven met een lopende, aflopende en niet verlengde certificering. ILT noemt dit de “bedrijfserkenningen”. In het rood bedrijven waarvan de erkenning niet meer geldig is en dus geen geldige certificaten mogen uitgeven. In het zwart bedrijven die een geldige erkenning van ILT hebben en dus geldige certificaten voor je ladingslangen mogen uitgeven.

Download het actuele overzicht van bedrijfserkenningen van ILT.

Slangenbeheer en certificaatbeheer digitaal en online

Het beheren van slangen en certificaten is vaak papierwerk en best tijdrovend. Voor snel en makkelijk beheer van slangen en bijbehorende certificaten is bijvoorbeeld de Flamingo app ontwikkeld. Via een app op een smartphone of tablet scan je slangen en weet je direct of deze een geldig certificaat hebben. Via een dashboard op uw tablet, laptop of desktop kun je de status en certificaten per slang direct inzien, en zelf beheren. Meer informatie vind je op de Flamingo pagina.

Vragen of meer weten?

Wil je meer weten over wet- en regelgeving? Neem dan contact met ILT sector Binnenvaart.

Heb je vragen over het testen en certificeren van slangen? Neem dan contact op met onze experts, bel 088 – 130 6030 of stel een vraag via het contactformulier hieronder.

Stel een vraag of stuur ons een bericht

    UP
    Heb je een vraag?
    Bel 023 – 554 67 66
    App +31 (0) 6 135 582 70
    of ga naar contactformulier