Imbema ontwikkelt 200 m lange, snel inzetbare oliebarrière voor renovatie Afsluitdijk

Komende jaren werkt Rijksoverheid aan het duurzaam versterken van de Afsluitdijk, het vernieuwen van sluizen en de aanleg van een vismigratierivier tussen IJsselmeer en Waddenzee. 

Bij die werkzaamheden wordt bouwmaterieel met hydrauliek gebruikt. Dan is er altijd een risico op lekkage van hydrauliekolie op het land en in oppervlaktewater.

Het consortium dat de werkzaamheden uitvoert zocht een oplossing om een olielekkage snel te kunnen indammen om milieuschade te voorkomen. Men kwam in contact met Unishore, een onderneming van de Imbema groep. Unishore ontwikkelde en bouwde samen met de opdrachtgever en partners een speciaal indamsysteem. Andre Thissen, sales engineer bij Unishore, vertelt hoe de samenwerking en de oplossing tot stand kwamen.

Het consortium dat de werkzaamheden uitvoert zocht een oplossing om een olielekkage snel te kunnen indammen om milieuschade te voorkomen. Men kwam in contact met Unishore, een onderneming van Imbema. Unishore ontwikkelde en bouwde samen met de opdrachtgever en partners een oplossing op maat. Andre Thissen, sales engineer bij Unishore, vertelt hoe de samenwerking en de oplossing tot stand kwamen.

Snelle aanpak calamiteit met olie op open water

Bij de vernieuwing van de zeesluis bij IJmuiden hebben we ook al oplossingen geboden voor het bestrijden van olielekkages. Toen we van het project op de Afsluitdijk hoorden, realiseerde we ons dat men daar tegen dezelfde problematiek aan moest lopen. Ik heb toen contact gezocht met de projectleiders van Levvel, het consortium van aannemers. Zij liepen inderdaad tegen hetzelfde probleem aan als de aannemers bij de zeesluis.

Goed voorbereid op het bestrijden van olielekkages

Ons bedrijf doet al jaren zaken in de offshore. Deze branche heeft zich goed voorbereid op het bestrijden van olielekkages op zee. Daarom weten wij wat er nodig is om een oil spill aan te pakken. Met die kennis heb ik aan de projectleiders op de Afsluitdijk voorgesteld om een oplossing te gaan bieden.

Slimme oplossing: 200 m lange ‘oilboom’

Unishore stelde speciale opvallende oil spill boxes samen, die op strategische plaatsen langs de Afsluitdijk geplaatst werden. Daarnaast was er ook behoefte aan een oplossing om een grotere lekkage op open water direct in te kunnen dammen. Op een strategische plaats moest een schip gestationeerd worden die razendsnel een 200 m lange ‘oilboom’, een soort drijvende barrière, kon uitrollen. André ging met enkele klanten, waaronder een metaalconstructiebedrijf, om de tafel om samen een oplossing te ontwikkelen en te bouwen.

Praktisch: een haspel in een zeecontainer

Een van de uitdagingen was het aaneenschakelen van losse 6 m lange oilbooms tot één lange barrière. Met speciale musketonhaken werden deze oilbooms tot één 200 m lange oilboom gaan elkaar gekoppeld. Om de oilboom snel inzetbaar te maken werd een grote haspel met geïntegreerd remsysteem gebouwd. Daarmee kan de oilboom snel afgerold en door een schip in het water getrokken worden.

De haspel is vervolgens in een vloeistofdichte bak geplaatst om water en olie op te vangen als de oilboom weer wordt opgerold. De hele constructie is in een compacte zeecontainer gemonteerd. Zo kan de 200 m lange oilboom snel en eenvoudig verplaatst worden naar een andere locatie.

Klaar om ingezet te worden

De oil spill boxes en de 200 m lange oilboom zijn inmiddels uitgeleverd en staan langs de Afsluitdijk klaar om ingezet te worden.

Meer oplossingen

Op zoek naar een oplossing om olielekkages te bestrijden? Neem gerust contact op met onze experts. Bel 088 – 130 6855 of laat een bericht achter via onderstaand contactformulier.


  1
  UP
  Heb je een vraag?
  Bel 023 – 554 67 66
  App +31 (0) 6 135 582 70
  of ga naar contactformulier