Voldoende maatregelen genomen om incidenten met slangen te voorkomen? Stel jezelf deze 7 vragen.

Als er slangen en koppelingen in je bedrijf worden gebruikt kan er altijd een lekkage ontstaan. Dat lijkt een klein incident, maar kan flinke gevolgen hebben. Als er bijvoorbeeld stoffen vrijkomen die brandbaar, heet, extreem koud, giftig of heel kostbaar zijn. Naast de veiligheid van je personeel heb je ook te maken met stilstand, productieverlies en kosten voor specialistisch opruimen. Dan hebben we het nog niet over imagoschade als het incident groot genoeg is dat de pers haalt. Maar je kunt eenvoudig checken of je voldoende maatregelen hebt genomen.

7 belangrijke vragen

Om het niet tot een incident laat komen heb je voor een groot deel in eigen hand. Of je voldoende maatregelen hebt genomen check je aan de hand van deze 7 vragen:

 1. Kun je alle slangen binnen het bedrijf individueel identificeren?
 2. Weten jouw mensen welke slang voor welke toepassing gebruikt dient te worden?
 3. Worden slangen in het bedrijf regelmatig visueel geïnspecteerd op schade of afwijkingen?
 4. Laat je slangen periodiek (bijvoorbeeld jaarlijks) op druk testen en certificeren?
 5. Zijn die mensen gekwalificeerd om deze inspecties en eventueel druktesten te doen?
 6. Registreer je dit alles op een veilige plek, bij voorkeur in een beveiligde database?
 7. Stel dat het toch mis gaat, kun je dan aantonen dat je er alles aan gedaan hebt om een incident te voorkomen?

Wanneer je op één of meer van deze vragen ‘nee’ hebt geantwoord, dan is er nog werk aan de winkel.

Kosten voor opleidingen, apparatuur en software

Met een goed slangenheer strategie kun je op alle bovenstaande vragen ‘ja’ antwoorden. Maar ga je het slangenbeheer helemaal zelf uitvoeren of schakel je hiervoor een gekwalificeerde partner in? Ofwel ga je een auto zelf APK keuren of laat je dit door een gekwalificeerde garage doen?

Het zelf opzetten van procedures en een systeem voor slangenbeheer vergt namelijk veel van je organisatie in zowel tijd als middelen. Zo moet je investeren in:

 • opleiden en bijscholen van personeel;
 • vastleggen van procedures en werkbeschrijvingen;
 • middelen om te testen;
 • middelen om te registreren;
 • in een softwarepakket om slangenbeheer in te doen.

Dan is er altijd nog de kans dat je mensen niet beschikbaar zijn op een dag dat noodzakelijke inspecties plaats hadden moeten vinden.

Slangenbeheer uitbesteden

Je kunt er voor kiezen om het slangenbeheer uit te besteden. Bijvoorbeeld bij een partner die gekwalificeerd personeel heeft en zelfs full service kan leveren. Dus niet alleen je slangen (op locatie) inspecteert, maar ook identificeert, test, certificeert, eventueel vervangt en je slangendata in een veilige omgeving inzichtelijk voor je opslaat.

Digitaal slangenbeheer met een smartphone of tablet

Geen zorgen meer

Het is ook goed om een partner bij de hand te nemen die je een antwoord geeft op vragen over toepassingen, normeringen, wet- en regelgeving. Maar minstens zo belangrijk, gemaakte afspraken met je nakomt. Uiteindelijk hoef je je geen zorgen meer te maken om het beheer van je slangen. Mocht er onverhoopt toch een incident zijn, dan kun je direct aantonen dat je slangenbeheer 100% op orde is.

1
UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier