Machine in brouwerij draait acht jaar op dezelfde tandwielkastolie

Een van de processen in het brouwen van bier is het “klaren” van de moutpap. In ketels worden de moutrestanten gescheiden van de wort, de basis voor het eindproduct. Een regionale bierbrouwerij gebruikt daarvoor een speciale machine. Een deel van de complexe en kostbare aandrijving van die machine bleek onderhevig aan forse slijtage. Om enorme kosten en stilstand te voorkomen, werd de hulp van deskundigen ingeroepen.

Kostbare unieke tandwielkast met speciaal gefabriceerde onderdelen 

In de ketels met daarin de moutpap wordt een soort hark of vork geplaatst die al roterend het mengsel “klaart”. Deze vork wordt aangedreven door een Flender HL3V overbrenging die uit drie delen bestaan. Het secundaire deel is een kostbare unieke tandwielkast die speciaal voor deze toepassing is gemaakt. Onderdelen moeten speciaal gefabriceerd worden. Voor de maintenance manager is het belangrijk om op dit kostbare deel van de overbrenging, zo min mogelijk slijtage te hebben.

Maintenance wilde inzicht in de technische staat

Af fabriek is de overbrenging afgevuld met ca. 235 liter tandwielkastolie van een bekend merk, welke garantie gaf op 5000 draaiuren. De maintenance manager wilde inzicht in de technische staat van de overbrenging en nam contact op met een specialistisch bedrijf. Die adviseerde om 2500 draaiuren na de eerste oliewissel een monster van de tandwielkastolie te analyseren.

Na slechts 2500 bedrijfsuren al overmatige slijtage

Men constateerde na slechts 2500 bedrijfsuren al overmatige slijtage op de tandwielen. Het additief in de door de machinefabriek voorgeschreven olie, bood nog nauwelijks bescherming. Dit kon voor pitting zorgen met als gevolg dat de tandwielkast al op korte termijn gereviseerd zou moeten worden. Onacceptabel omdat dit zou leiden tot een ongeplande productiestilstand en fikse kosten. De maintenance manager nam contact op met deskundigen voor een oplossing.

Advies: tandwielkastolie met DUOLEC additief

Op basis van de technische gegevens van de overbrenging en een inspectie ter plaatse adviseerde de deskundige het gebruik van industriële tandwielkastolie Vari-Purpose 1605 met DUOLEC additief van Lubrication Engineers. Deze ISO VG 220 olie is uitermate geschikt voor toepassingen in tandwieloverbrengingen, waarbij extreme druk ontstaat tussen de in elkaar grijpende tandwielvlakken. Deze olie heeft een hoge thermische stabiliteit, waardoor deze ook bij hoge temperaturen nog voldoende smering biedt.

Met condition monitoring goed inzicht

Om de conditie van de olie optimaal te houden werden Xclude breathers aangebracht aangevuld met een Xtract filtersysteem. Met condition monitoring, een visuele inspectie via oliekijkglazen en periodieke analyse van oliemonsters in een onafhankelijk lab, heeft men goed inzicht in de mate van slijtage en de algemene technische staat van de overbrenging.

Standtijd DUOLEC olie tenminste negen jaar

Na maar liefst acht jaar (25000 bedrijfsuren) is pas de eerste oliewissel gedaan. De analyse op de olie wees uit dat er geen noemenswaardige slijtage was. De standtijd van de DUOLEC olie in deze toepassing werd vastgesteld op tenminste negen jaar. Dat is ruim 10x langer dan de olie die oorspronkelijk werd meegeleverd vanuit de fabriek. Alleen al op de vervanging tandwielkastolie bespaart men jaarlijks zo’n 2000 euro. De kosten voor het niet hoeven te reviseren van tandwielkast en de besparing door het lagere stroomverbruik als gevolg van verminderde wrijvingsweerstand, zijn niet meegerekend.

Wort is de basis voor bier en wordt verkregen door de moutpap te klaren, ofwel ontdoen van de moutrestanten.

Meer weten?

Wil je meer weten over extreme standtijden met tandwielkastolie? Bel gerust met onze specialisten op 088 – 130 6030 of stel een vraag via onderstaand contactformulier. Meer over DUOLEC 1605 Vari-Purpose olie lees je op de productpagina in onze catalogus.


  1
  UP
  Heb je een vraag?
  Bel 023 – 554 67 66
  App +31 (0) 6 135 582 70
  of ga naar contactformulier