Normen voor PBM zijn slechts minimale eisen en niet meer dan dat

“Ons product voldoet aan de strengste norm”. Een uitspraak die ik vaak hoor wanneer persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) aan de man gebracht worden. Dat lijkt een geruststellende uitspraak. Maar als je weet wat dit exact inhoudt, wil je misschien wel een oplossing die veel beter is dan “de strengste norm”.

Normen; aan welke eisen een product minimaal moet voldoen

Om te waarborgen dat PBM bepaalde gegarandeerde bescherming bieden, hebben we in Europa normen, de EN-normen. Deze zijn door een groep experts uit de markt vastgesteld: gebruikers, opdrachtgevers, fabrikanten en eventueel wetgevers. In deze normen staat beschreven aan welke eisen een product minimaal moet voldoen. Haalt het product die waarden, dan mag het in de EU verkocht worden onder die norm.

Norm zegt niets over kwaliteit

Als koper van dit product heb je dan ook bepaalde zekerheden. Daar ligt voor jou ook meteen een flinke uitdaging. Veel producenten en handelaren vertellen je dat zij het beste product hebben omdat het aan de (strengste of hoogste) norm voldoet. Maar dat zegt helemaal niets over de kwaliteit. De enige garantie die u heeft is dat het voldoet aan de minimale eisen die in de norm staan. Niet meer dan dat.

De uitdaging om deze producten te herkennen

Een groepje producenten gaat een stap verder. Bij hen is het uitgangspunt niet dat hun product aan een norm moet voldoen. Het gaat ze vooral om een product te bieden wat de gezondheid van de gebruikers zo goed mogelijk beschermd. Dat het dan aan de norm voldoet is vanzelfsprekend. Maar nu aan jou de uitdaging om deze producten te herkennen.

PBM kopen uit een webshop

Betrouwbare voorlichting en onafhankelijk advies van een deskundige is sowieso belangrijk. Een PBM kopen uit een catalogus, actiefolder of webshop is handig als je een herhaalaankoop moet doen. Maar niet als je naar een nieuw PBM op zoek bent. Vooral niet als het gaat om PBM die u moeten beschermen tegen een mogelijk risico op blijvend letsel (CE Cat.3), zoals valbeveiliging

Deskundigen zullen je altijd vragen stellen

Wanneer iemand claimt dat zijn PBM het beste is, is het goed om juist even kritisch te zijn en door te vragen. Deskundigen in PBM zullen je altijd vragen stellen over de aard van de werkzaamheden, het risico, de blootstellingsduur, etc. Daarna zullen zij jou pas een goed onderbouwd en weloverwegen advies geven. Bij ieder ander die dat niet doet, moet je jezelf afvragen of je wel goed beschermd bent.

1
UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier