Onderschat nooit de kracht van d­e slang

Druk wordt nog vaak onderschat. Dan bedoelen we druk in de zin van werkdruk op een slang. Zo kregen we recent een YouTube filmpje doorgestuurd van een klant met de vraag erbij: “Dit gebeurt bij ons ook zo vaak. Heb jij nou niet een slang die dit niet doet?”. Ons antwoord was “nee”, want de oplossing is eigenlijk veel eenvoudiger.

De betonslang hangt los te bungelen

Het filmpje laat een bouwplaats zien waar beton wordt gestort. De betonslang bungelt los over het terrein. Op het moment dat de betonpomp wordt ingeschakeld beweegt een drukgolf zich door de slang. We zullen de natuurkundige uitleg overslaan, maar volgens de Wet van Newton zorgt elke actie voor een reactie. Aan het uiteinde van de slang resulteert dat in een ongecontroleerde slingerbeweging.

Behoorlijke klap uitdelen

Zo’n slang met een stalen uiteinde kan een behoorlijke klap uitdelen. In dit filmpje mag je van geluk spreken dat er niemand in de buurt staat. De klant die het eerste filmpje stuurde, vroeg of er een slang leverbaar is die zo’n “zwieper” niet maakt. Maar dat is onmogelijk, want een slang is nu eenmaal flexibel. De oplossing is om de slang aan het uiteinde te zekeren. Ervoor zorgen dat die vastzit en niet weg kan slingeren.

Letterlijk weggeslingerd

Zelf of met een paar mensen vasthouden is nog gevaarlijker. Zelfs deze stevig gebouwde meneer wordt letterlijk weggeslingerd als de pomp wordt ingeschakeld. Achteraf kun je er om lachen, maar als de slang zijn hoofd had geraakt, had je het filmpje nooit op YouTube gezien.

Vooral niet zelf gaan knutselen

Er zijn verschillende manieren om dat te doen. Bijvoorbeeld door de slang met een kabel te bevestigen aan een vast punt. Er zijn nog veel meer beproefde methodes, afgestemd op de toepassing, soort slang, werkdruk, medium en eventueel bepaalde omgevingsfactoren. Toe te passen op alle soorten slangen. Ga in ieder geval niet zelf knutselen, maar vraag een deskundige om advies.

Tip

Wat we in ieder geval als tip meegeven, is laat nooit het uiteinde van een slang ergens los liggen. Zeker niet als de vloeistof of gas in de slang op druk gebracht wordt.

Tot slot nog dit korte filmpje van WorkSafeBC, waarin eenzelfde situatie wordt nagebootst. Het geeft een goed beeld wat er nu exact gebeurt met de slang als er druk op gezet wordt.

Zoek je een oplossing?

Neem gerust contact met onze specialisten op. Bel ons op 088 – 130 6030 of stel een vraag via de contactpagina.

1
UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier